Kettős győzelem

2024.05.12. 19:14

A magyar férfi kézilabda-válogatott kijutott a világbajnokságra

Az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott kettős győzelemmel jutott ki a jövő évi világbajnokságra, mivel 36–23-ra nyert Litvánia ellen a selejtező vasárnapi visszavágóján, Veszprémben. A magyarok csütörtökön 33–26-ra győztek Vilniusban.

MW

Bánhidi Bence (k) a Magyarország-Litvánia férfi kézilabda világbajnoki selejtező visszavágó mérkőzésen

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A házigazdák keretéből ezúttal Szöllősi Szabolcs, Hanusz Egon és Krakovszki Zsolt maradt ki.

A csütörtökön kialakított hétgólos előny ellenére nagy lendülettel, gyors, olajozott játékkal kezdte a visszavágót a magyar csapat, ráadásul Palasics Kristóf remekül védett. A vendégek először a 12. percben, 8-3-as hátrányuknál kértek időt, magyar oldalon viszont Chema Rodríguez szövetségi kapitány három perccel később minden mezőnyjátékosát lecserélte, a meccs képe ennek ellenére nem változott. Az újonnan beállt csapattagok gyorsan felvették a játék ritmusát, egy 4-1-es sorozattal tovább növelték a különbséget és a szünetben 17–10-re vezettek.

IMRE Bence
Imre Bence a Magyarország-Litvánia férfi kézilabda világbajnoki selejtező visszavágó mérkőzésen
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

A második felvonás elején visszatért az alapcsapat, és bár a támadójáték néha akadozott, a védekezés továbbra is stabilan működött. Ezúttal is a félidő közepén jött a sorcsere, és ezúttal összejött az, ami csütörtökön Vilniusban nem: egy újabb 4–1-es periódus végén tíz gólra nőtt a különbség a 49. percben. A teljes első meccsen, illetve a visszavágó első háromnegyedében tisztességesen helyt álló litvánok a hajrára elfáradtak, 34–20-as hátrányukat követően mégis tudták csökkenteni a különbséget.

A magyar mezőnyjátékosok közül csak Ligetvári Patrik nem szerzett gólt. A kapuban Palasics Kristóf 44 lövésből 22-t kivédett. A túloldalon Mindaugas Dumcius nyolc góllal, Lukas Gurskis hét, Giedrius Morkunas két védéssel zárt.

A két együttes 16. találkozóján a magyarok három vereség mellett 13. alkalommal győztek.

A január 14. és február 2. között sorra kerülő világbajnokság házigazdája Horvátország, Dánia és Norvégia lesz, a csoportkör sorsolására május 29-én kerül sor. Ez lesz a 29. férfi világbajnokság, és a 23., amelyen a magyar együttes részt vesz. Eddigi legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, legutóbb, tavaly januárban nyolcadik lett.

Eredmény, visszavágó:

Magyarország–Litvánia 36–23 (17–10)

lövések/gólok: 47/36, illetve 51/23

gólok hétméteresből: 3/2, illetve 3/1

kiállítások: 6, illetve 4 perc

továbbjutott: Magyarország, kettős győzelemmel, 69-49-es összesítéssel.

Magyarország: Palasics - Bóka 3, Bodó 1, Bánhidi 4, Sipos 1, Ancsin 2, Lékai 1, cserék: Rodríguez 4, Szita 3, Imre 5, Rosta 6, Krakovszki B. 2, Fazekas 2, Ilic 2

Rodríguez: hatvan percig jól játszottunk

 Chema Rodríguez szövetségi kapitány szerint az olimpiai kvótás magyar férfi kézilabda-válogatott hatvan percig jól játszott a Litvánia ellen 36-23-ra megnyert mérkőzésen, a világbajnoki selejtező vasárnapi visszavágóján.

„Az első meccsel ellentétben ezúttal hatvan percig tartottuk a szintet és jól játszottunk, mindent beleadtunk, egy szavam sem lehet” – nyilatkozta a veszprémi találkozó után a spanyol szakvezető.

A győztes magyar válogatott a  mérkőzés végén a Veszprém Arénában
Fotó: Bodnár Boglárka / Forrás: MTI

A magyarok csütörtökön 33-26-ra nyertek Vilniusban, vagyis kettős győzelemmel jutottak ki a jövő évi vb-re. A visszavágón Rodríguez mindkét félidő közepén lecserélte az összes mezőnyjátékosát.

„A tervem az volt, hogy a tapasztaltabb játékosokkal kezdek, és utána beküldöm a fiatalokat. Ők nyerték meg a második meccset, és örülök, hogy mindenki legalább tizenöt percet játszott” – magyarázta a kapitány.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában