95 milliós beruházás

2024.01.17. 14:29

Letették az új tér alapkövét Fertőszéplakon - Nem csak a központ újul meg

Ünnepélyes keretek között rakták le szerdán a fertőszéplaki Széchényi Ferenc tér alapkövét. A több elemet magába foglaló beruházás mintegy kilencvenötmillió forintos kormányzati támogatásból valósul meg.

Papp Fanni

A fejlesztés nem csak a Széchenyi Ferenc tér kialakítását foglalja magába.

Fotó: Szalay Károly

Az új évvel együtt elkezdődött a fertőszéplaki Széchenyi-kastély előtti terület átalakítása is, ahol a Széchenyi Ferenc tér kap helyet, amely várhatóan áprilisban készül el. Németh Zoltán a vármegyei közgyűlés elnöke, Barcza Attila országgyűlési képviselő és Kóbor Attila polgármester részvételével rakták le az új tér alapkövét szerdán délelőtt.

A település polgármestere beszédében kiemelte, a tér, a Széchenyi-kastély és a Mindenszentek-templom Fertőszéplak történelmi magja. 

Gyakorlatilag lassú, de biztos pusztulásra volt ítélve a kastély területe, miután a Széchenyiek elhagyták Fertőszéplakot. Amikor polgári vezetésű önkormányzat átvette a település irányítását, akkor kitűztem célnak, hogy ezt a területet és a hozzá tartozó épületeket felújítsuk 

- kezdett be Kóbor Attila. - A kastélyt az elmúlt években jelentős kormányzati támogatással sikerült felújítanunk, amely komoly funkciókat kapott. Itt van az Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület központja, de helyet kapott egy szép közösségi tér és a Fertő-táj Világörökség látogatóközpontja is. A Mindenszentek-templom szintúgy megújult az elmúlt néhány évben - részletezte.

A több fejlesztést magába foglaló Széchenyi Ferenc tér kialakítására kilencvenötmillió forintos támogatást biztosított a kormány. 

- A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plus keretében kihirdetett Élhető települések című projekt részeként valósul meg a fejlesztés, amely nem csak a Széchenyi Ferenc tér kialakítását foglalja magába. A projekt részeként az új lakóterületünkön, a Mátyás király utcában elkezdtük a zárt csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésének a befejezését, illetve az új lakóterületek a csapadékvíz befogadó helynek a kialakítását is. Így gyakorlatilag teljessé válik Fertőszéplak zárt csapadékvíz-elvezető rendszere - fűzte hozzá a polgármester.

Németh Zoltán hangsúlyozta, 

Fertőszéplak élen jár a támogatások kihasználásában, ami a település fejlesztését illeti. 

- Köszönet jár a kormányának, hiszen magam is egy olyan időszakban lehetek a közgyűlés elnöke, amikor fellendülés és fejlődés jellemzi a településeket. Évről-évre mindig sikerült biztosítani azokat a szükséges fejlesztéseket, amikre a települések vágynak. Mindez lehetővé teszi, hogy a polgármesterek tervszerűen gondolkodjanak és akár több évtizedes álmokat megvalósítsanak apránként, ahogy mint a fertőszéplaki kastély esetében - mondta el a vármegyei közgyűlés elnöke.

- Azt gondolom, hogy a kastélyt csak a múlt tisztelete mentette meg, ami egyúttal a legnehezebb feladat volt Fertőszéplakon. Az eredmény pedig méltó a Széchenyi örökséghez - osztotta meg gondolatait Barcza Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában