Haltelepítés

2024.04.24. 10:57

Kecsegék – Háromszáznál több példányt telepítettek a Dunába Esztergomnál - fotók

A Föld Napján 311 darab, azonosítóval megjelölt kecsegét telepített a Dunába Esztergomnál a KEMHESZ. A halak új élőhelyre kerülését közelről figyelhették meg a Mindszenty iskola diákjai is, akiknek Osvald Zsolt, ügyvezető igazgatója tartott ismertetőt az őshonos halfajról. Kecsegék – a folyami halakat meg is jelölték.

Kisalföld.hu

A telepítés a Magyar Országos Horgász Szövetség országos kecsege programjának támogatásával zajlott, hogy információkat szerezhessenek a faj életmódjáról, szaporodásáról és viselkedéséről. A kifogott egyedeket a horgászok mérlegelés után visszaengedik a vízbe, azonosítójukat és a fogás helyét jelentik a MOHOSZNAK. Kecsegék – egyedi jelöléssel.

Kecsegék – több mint háromszáz darab került a napokba a Dunába, Esztergomnál.
Kecsegék – több mint háromszáz darab került a napokba a Dunába, Esztergomná. 
Fotó: KEMHESZ

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, a vármegyei horgászszövetség hosszú ideje folyamatosan telepít kecsegéket. A Duna az utóbbi években sokat tisztult, így a őshonos kecsege jól érzi magát a folyóban. Az összes Duna menti szövetség egyedi jelöléssel látja el a halakat, céljuk, hogy az állomány gyarapodásnak induljon és a jövőben szigorú méret és súlykorlátozás mellett a kifogott példányokat meg lehessen tartani. 

Kecsegék – a különleges folyami hal

A 2015-ben év halának választott kecsege a tokfélék családjába tartozó őshonos folyami hal, mely jellemzően a nagyobb folyók síkvidéki, alsószakasz-jellegű részén él. Akár egy méter hosszúra is megnőhet, egy méretes példányának súlya elérheti a 6-7 kilogrammot. Rovarlárvákkal, apró csigákkal, kishalakkal és növényi törmelékkel táplálkozik.

A KEMHESZ nemrég szemétszedési akciót is tartott a Duna parton, Esztergomnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában