Átadja a helyét

2024.04.04. 07:23

Búcsúzik a polgármester - Pályázatok segítették Bősárkány fejlesztését

Bősárkány új polgármestert választ június 9-én. Szalay Imre ugyanis, aki harminc éve irányítja a települést, nem indul újra, átadja a helyét. Az elmúlt év eredményeiről és a hátralévő hónapok terveiről kérdeztük a leköszönő községvezetőt.

Cs. Kovács Attila

Harminc éve Szalay Imre irányítja Bősárkány életét. A következő választáson azonban már nem indul és elköszön a községházától. Fotó: Cs. Kovács Attila

„Az önkormányzat által kitűzött fejlesztéseket tavaly is pályázati támogatások segítségével sikerült megvalósítanunk – mondta Szalay Imre, Bősárkány polgármestere. – Legnagyobb beruházásunk külterületi utak rendbetétele volt.” A községvezető a célokról is beszélt, melyek egy részét már nélküle érik el a helyiek. Szalay Imre ugyanis harminc év után elköszön a községházától. A nyári önkormányzati választásokon nem indul újra a polgármesteri tisztségért. 

– A külterületi utak rekonstrukciójára a vidékfejlesztési programban nyertünk 170 millió forintot. Ehhez körülbelül tízszázaléknyi saját erőt tettünk, így elkészült egy útfelújítás az iparterületen, illetve a volt téeszmajor bevezető szakaszait tettük rendbe. Utóbbiak már áldatlan állapotban voltak, nagy szükség volt a beavatkozásra, amihez az ott működő vállalkozások is hozzájárultak – fogalmazott Szalay Imre. – A Magyar Falu Programban három járdaszakasz építésére kaptunk támogatást: a Dózsa György utcában, az Arany János utcában és a József Attila utcában. Ezek a beruházások is elkészültek. Ezek mellett még a Petőfi utcában is sikerült a gyalogjáró egy szakaszát felújítanunk, ezt már saját erőből. Jelentős fejlesztéseket értünk el közterületi játszótereinken, melyekhez ugyancsak a saját költségvetésünkből biztosítottunk fedezetet. Sikeresek voltunk a LEADER-programban, aminek köszönhetően a közterületek gondozását segítő eszközöket szereztünk be. A Petőfi-emlékév keretében a Fő téri, 1848–49-es emlékművünk felújítását és környezetének szépítését oldottuk meg. Az újonnan kialakított Malom utcában a csapadékvíz-elvezető árkokat építettük ki, ami nagy munka volt, de fontos is a jövő szempontjából. 

Szalay Imre hozzátette: a vízelvezető rendszer felújítása komoly feladata lesz az önkormányzatnak, a beruházásra pályázati támogatást kell keresni. A fejlesztési célok között a polgármester megemlítette az új utcákban a közművek kiépítését, a községháza belső felújítását, korszerűsítését, illetve az orvosi szolgálati lakás rekonstrukcióját, a kamerarendszer bővítését. 

A saját sorsát érintő döntéséről Szalay Imre megjegyezte: harminc éve polgármestere Bősárkánynak. Sok szép eredményt sikerült elérni a három évtized alatt, de úgy érzi, itt az ideje, hogy átadja a helyét és saját magát új területen próbálja ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában