Agrárium

2024.03.02. 09:20

Nagy István agrárminiszter Mosonmagyaróváron: Helyzet van!

A magyar agráriumba való befektetés a biztos befektetés – hangsúlyozta az uniós Közös Agrárpolitikáról tartott szakmai fórum előtti sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter Mosonmagyaróváron.

Mészely Réka

Nagy István agrárminiszter, Németh Gergely, NAK Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke és Széles Sándor főispán a sajtótájékoztatón. Fotó: Kerekes István

Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége a mosonmagyaróvári Pártok Háza nagytermében is megtartotta közös szakmai fórumát az uniós Közös Agrárpolitikáról (KAP), különös tekintettel az induló vidékfejlesztési pályázatokra.

A rendezvény előtt Nagy István Széles Sándorral és Németh Gergellyel, a NAK Győr-Moson-Sopron vármegyei elnökével közös sajtótájékoztatón számolt be a fórumról. Németh Gergely, mint elmondta, a gazdák kérdéseiket, észrevételeiket is megoszthatják. 

– Helyzet van, aki csak felületesen foglalkozik az agráriummal, azt látja szokatlan helyeken jelennek meg a traktorok Párizsban, Berlinben, Brüsszelben – kezdte Nagy István, aki szerint európai agrárpolitika olyan irreális elvárásokat fogalmazott meg az európai gazdatársadalom működése felé, amelyek súlyosan befolyásolják a gazdák versenyképességét és veszélyeztetik az európai élelmezésbiztonságot. 

Magyarország kormánya ebben a helyzetben hozta meg –  Európában egyedüliként – azt a történelmi döntését, hogy az európai uniós források nemzeti társfinanszírozásának mértékét maximális mértékű, nyolcvan százalékos szintre emeli. Ez azt jelenti, hogy háromszor több forrás áll rendelkezésre az elkövetkezendő időszakban, mint a megelőző ciklusban.

2900 milliárd forint áll rendekezésre a gazdáknak beruházásokra.

A tárcavezető konkrét számokat is említett: 2900 milliárd forintból 600 milliárd az uniós forrás és 2300 milliárd a nemzeti forrás áll rendekezésre a gazdáknak beruházásokra.

–  A Magyar Kormány stratégiai szövetségesként tekint a magyar gazdákra – emelte ki még Nagy István, aki szerint a szakmai fórum lényege a párbeszéd, a konzultáció, továbbá felhívni a figyelmet a pályázati lehetőségekre. Hogy merjenek beruházásokat végezni, precíziós műszaki megoldásokkal előbbre tudjanak lépni. 

– A magyar agráriumba való befektetés biztos befektetés – húzta még alá a tárcavezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában