kisalfold.hu videó

2024.03.16. 13:03

Győr legjobb pogácsáit és a térség hagyományos fogásait is bemutatták a Széchenyi téren - videó

A Nemzeti Művelődési Intézet Gasztrobusza a Kossuth Rádió Országjáró műsorával kitelepült szombaton Győrbe, a Széchenyi térre. Népi játékok, győri hagyományos fogások és az ország legjobb pogácsája is a terítékre került.

Simon Roberta

Kitelepült szombaton Győr szívébe, a Széchenyi térre a Kossuth Rádió országjáró műsorával és folyamatosan a város szakembereit, lakóit faggatja. A háttérben pedig finomságok készülnek délutánig a Nemzeti Művelődési Intézet Gasztrobuszában. A program részeként délig várták a magánszemélyek, egyesületek pogácsáit, ugyanis minden szombaton más városban tesztelik a helyiek pékárúit, hogy megtalálják az ország legjobb pogácsáját. Szép számmal érkezetek apró sós sütemények Győrbe is, akadt köztük medvehagymás, túrós, tepertős és sajtos-tejfölös finomság is.

A pogácsakóstolás végén a szakmai zsűri pontoz és kiválasztják Győr és környéke legjobbját, aki képviseli a térséget majd az országos döntőben.

A programban a Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron Vármegyei Igazgatósága és a Nemzeti Művelődési Intézet Gasztrobusza Prohászka Béla mesterszakáccsal a fedélzetén is részt vesz, ahol helyi tájjellegű ételek készülnek a nap folyamán. 

- Győr és környéke jellegzetes fogásait készítjük el. Elsőként a délelőtt folyamán készült pataházi szelet, ami Arrabonához köthető. A karajhúsba gombás tölteléket töltöttünk, majd kirántottuk és rizzsel kínáltuk. Délután érkeznek a felpéci tájházból, akik a lakodalmi kulcsos kalács készítését mutatják meg az érdeklődőknek. Így végigkövethetjük a dagasztás, fonás és a sütés folyamatát is. Közben, aki szeretne mézeskalácsot díszíthet a kézműves sátorban, vagy népviseleti babakészítővel alkothat apró figurákat - sorolta Tóthné Boda Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron vármegyei Igazgatóságának vezetője. Éva azt is elárulta, hogy a délután folyamán készítenek retro gombás melegszendvicset is, ha már Győr egyik ikonikus étele.

A nap folyamán a kicsik és nagyok is próbára tehették magukat, különböző népi játékokat próbálhattak ki a Hungarikum játszóház jóvoltából. Az ügyességi feladatok mellett a látogatókat kvíz, szókereső, színező és társasjáték is várta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában