Helyszíni beszámoló

2024.02.07. 06:55

Tanzániai misszión a vármegyei Vöröskereszt: kórházi látogatás - fotók

A Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezetének öt fős delegációja január 28-án landolt Tanzániában, azóta számos programon vettek részt. Látogatást tettek a helyi Vöröskereszt szervezeténél, találkoztak a tiszteletbeli konzullal, aki magyarul is jól beszél. Február 14-én térnek haza a kisalföldi önkéntesek Afrikából, de addig még megannyi helyszínt járnak be és átadják adományaikat.

Simon Roberta

Másfél orvos jut a betegekre Tanzániában

vöröskereszt
 Vöröskereszt tanzán kórházban is járt

Így tettek a minap az egyik helyi kórházba látogatva.- Azt tapasztaltuk, hogy a kórházban dolgozó elszánt emberek munkája nélkül összeomlana ez a rendszer.  Sajnos, ahogyan az iskolákban, úgy az egészségügyi intézményekben is azok vannak kevesebben, akik fizetésért dolgoznak, a legtöbben önkéntesek. A kórház dolgozóinak száma 42, ebből - mivel egyikük kijár a településekre is -  „másfél” orvos jut a betegekre - ismertette Kun Szilvia, a Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron vármegyei Szervezet igazgatója.

-Minden elismerésünk és tiszteltünk azoké, akik ezt a feladatot ellátják. Sokan távol a családjuktól, ahogy Benedict doktor is. Egy hős. Olyan ember, akit a környezete tisztel, szavára figyelnek, elfogadják az észrevételeit. Cserébe mindent megtesz a pácienseiért, mindezt úgy, hogy a létfennmaradásért is sokszor küzdenek. Az anglikán egyház által fenntartott intézménynek kell megteremteni a működés feltételeit. A korlátozott lehetőségekből azonban kihozzák a maximumot - emelte ki dr. Tóth Zsuzsanna, a Vöröskereszt vérmegyei elnöke.

Vöröskereszt misszió - Apró fejlesztés is nagy lépés

- Megtapasztaltuk azt is, hogy rendkívül nehéz körülmények között élnek itt az emberek. Nekünk természetes, hogy mindig van áram és víz, ez itt nem mindennapos - tette hozzá Pilsits Mária, az öt fős delegáció önkéntese.

- Meglátásunk szerint mind a kórház, mind az oktatási intézmény rengeteg fejlesztésre szorul. Itt nem kell nagy dolgokra gondolna, elég ha olyan apróságra gondolunk, mint az osztálytermek vagy kórtermek kimeszelése - hangsúlyozta Horváth Gyula, a kisalföldi csapat tagja.

Újszülöttek sorsa

- Megnézhettük, hogyan is néz ki valójában egy tanzán kórház. Megismerkedhettünk újszülött babákkal sőt, még rendelésre érkezett helyiekkel is. Dr. Benedict Sandaglia készségesen kalauzolt el bennünket az intézményben - számolt be a nem mindennapi élményről Papp Zoltán.

- Mindenkit megérint az itteni kisgyerekek sorsa, akár akiket az iskolában, vagy a kórházban láttunk. Sok esetet meg is könnyeztünk, hisz ilyenkor jön rá az ember, hogy milyen szerencsés - fogalmazott az Afrika járó, aki az elmúlt nyolc alkalom alatt számos helyi családdal ismerkedett meg Tanzánia különböző részein.

Folytatják a kórház támogatását

Dr. Tóth Zsuzsanna elmondta, hogy az ő szemében Benedict doktor egy hős. - Alázattal végzi a munkáját, cserébe tisztelik a betegei. Sajnos elromlott az egyik röntgengépük és a laborgépük, ezek javítása folyamatban van. Sok segítségre lenne szükségük, ezen fogunk dolgozni, hogyan lehetne megoldani a kórház további támogatását. Nagyon jó helyre került az adomány, amit hoztunk  – utalt többek között a maszkokra, injekciós tűkre, gyógyszerekre dr. Tóth Zsuzsanna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában