Költségvetés

2024.02.18. 10:30

Mosonmagyaróvár költségvetése: a munkavállalók béremelésével egyetértettek - Műemlékek díszpéldányban

Ötven díszpéldány készül a Mosonmagyaróvár műemlékei című 260 oldalas anyagból: a tulajdonjogot ünnepélyesen adta át a képviselő-testületi ülésen a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület a helyi önkormányzatnak. A találkozón többek közt az idei költségvetést is tárgyalták.

Mészely Réka

Dr. Unger András átadta a Mosonmagyaróvár műemlékei című anyag tulajdonjogát a városnak, a felvételen Árvay István polgármesterrel. Fotó: Mészely Réka

Amint arról beszámoltunk, hiánypótló, országosan is egyedülálló anyagot állított össze a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület a Lajta-parti város műemlékeiről. A mosonmagyaróvári képviselő-testület februári ülésén, napirend előtt írta alá Árvay István mosonmagyaróvári polgármester és dr. Unger András, az egyesület elnöke azt az ajándékozási szerződést, mely nyomán a Mosonmagyaróvár műemlékei 260 oldalas kiadvány tulajdonjogát átadják a városnak. A városvezető köszönetet mondott a munkáért és kiemelte, hogy az első ötven díszpéldány megjelentetését az önkormányzat vállalja és eljuttatja a kulturális és oktatási intézményekbe és a múzeumba. Dr. Unger András arról beszélt, hogy a hatvanas-hetvenes években rossz állapotban lévő magyaróvári belvárosi ingatlanok megmenekülhettek a dózerolás elől, és ennek köszönhetően csak ebben a városrészben 46 műemléket tarthatunk számon. 

A februári ülésen több fontos napirendet is tárgyaltak a képviselők. Egyik ilyen Mosonmagyaróvár költségvetése, mely kiadási oldalon 16,1 milliárd forint, a bevételi oldalon 14,9 milliárd forint. 

– A 2024-es látszik, hogy választási költségvetés: eddig spóroltunk, most osztogatunk – értékelt Szabó Miklós (MPKE), aki szerint több szervezet a korábbi támogatása dupláját kapja, nem tudni, milyen célra. A képviselő ugyanakkor egyetértett a tízszázalékos béremeléssel, azonban a korábban lekötött és most felbontott városi pénzek kiosztásával nem. Feltette még a kérdést: kell Mosonmagyaróvárnak vásárcsarnok és ha igen, az mekkora lesz? 

– Ezt erőltetetten lehet választási költségvetésnek nevezni – válaszolt Árvay István, aki hangsúlyozta, hogy akikért felelősséggel tartoznak, azokat a munkavállalókat meg kell becsülni. A béremelési program ezt szolgálja: eredménye, hogy jelenleg szinte minden státuszt sikerült betölteni, az önkormányzat által nyújtott bérszínvonal viszonylag kedvező. A polgármester szerint megválogatják a támogatásra érdemes szervezeteket, azt nem nevezné osztogatásnak. 

– Jó volt, amikor volt fedett vásárcsarnok. Most a TOP Pluszban építhető, azt mondom, kockáztassunk, töltsük meg tartalommal és leheljünk életet az Iskola utcába, hogy ne csak a szemetet kelljen onnan elszállítani – vélekedett a városvezető. 

Az ülés további témáira visszatérünk még. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában