Egyre növekszik a lakosságszám

2024.02.04. 16:08

Levéli tervek – Önálló hivatalt kíván a település bővülése

Önálló polgármesteri hivatal, óvodai férőhelybővítés is indokolttá vált a lakosságszám gyarapodásával. Az elképzelésekről, tervekről Kiss Béla polgármestert faggattuk.

Mészely Réka

– Ha az elmúlt évet röviden kell jellemeznem, akkor azt mondom, hogy a kiszámíthatatlanság és a szélsőségek éve volt. Ha a pozitívumokat akarom kiemelni, akkor mindenképpen az adóbevételeink rekordnagyságával és az egészségház-pályázatunk alakulásával kell kezdenem. De mindezekkel szemben sok megpróbáltatás, nem várt, szomorú és tragikus esemény kísérte a mögöttünk hagyott esztendőt. Így nemrég utolsó útjára kísértük a Hegyeshalmi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét, dr. Gáli Pétert – kezdte beszélgetésünket Kiss Béla levéli polgármester. 

A faluvezető szerint folyamatosan növekszik a Mosonmagyaróvárhoz közeli településen a lélekszám, és további bővülés is várható az új lakóparkok miatt. 

– A napközi otthonos óvoda három korcsoporttal működik, kapacitása 75 fő. A magas gyermeklétszám miatt a fenntartó döntött a húszszázalékos csoportlétszám-emelésről. Kiemelten fontos feladatunk az óvodai férőhelybővítés két éven belüli megoldása – emelte ki az elöljáró, hangsúlyozva, hogy mára a lakosságszám és a település nagysága lehetővé és indokolttá teszi az önálló polgármesteri hivatal létrehozását is. Az ezzel összefüggő teendőkre készülnek. 

Egy multifunkciós, egyszintes, 303 négyzetméteres épületet képzeltünk el – hangsúlyozta Kiss Béla a helyi egészségházról. 
Fotó: Kerekes István


Tavaly Levél költségvetése 940 millió forintot tett ki, mert az előző évi pénzmaradványukat beépítették a tartalékba, azaz a költségvetés főösszegébe, és megjelenik benne sikeres egészségház-pályázatuk közel 250 millió forintos támogatása is. 

– Az egészségház megépítését a támogatói okirat szerinti módon, legkésőbb a 2025. év közepéig meg kell valósítanunk, használatbavételi és működési engedélyt kell rá szereznünk. A Fő utcában a kultúrház mellett épül majd meg. Egy multifunkciós, egyszintes, 303 négyzetméteres épületet képzeltünk el, melyben két orvosi rendelő, védőnői szolgálat kap helyet – szögezte le. 

Kiss Béla szerint folytatni kívánják útfelújítási programjukat. A József Attila utca felújítása mellett prioritást élvez a Csoma köz és a Petőfi utca korszerűsítése, valamint a Legelő köz felújítása és csapadékvíz-elvezetése. 

– Meg kell oldanunk az Expo-falu úthálózatának szabályozását és az ottani közvilágítási hálózat visszaállítását. Létre szeretnénk hozni a települési értéktárat és értéktárbizottságot a települési értékek azonosításáért, a helyi értékeket tartalmazó gyűjteményért és annak gondozásáért – tette még hozzá a faluvezető. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában