Vélemény

2024.02.24. 18:25

Álláspont - Lassítás

"Na de nem minden bírság ennyire vidám, de annál is van szomorúbb: a gyorshajtás okozta balesetek képei."

Varga Ottó

Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

Amióta csak létezik baleseti statisztika, a gyorshajtás mindig az első helyen áll a kiváltó okok között. Fontos hát a sebességhatárok betartása, ami, valljuk be, nem mindig könnyű.  Én is fizettem már helyszíni bírságot egy jól áthatóan kint felejtett 30-as táblánál, és hiába próbáltam megmagyarázni, hogy az útépítés már régen befejeződött. 

Amúgy igyekszem betartani a korlátozásokat, és nem csak a bírságok megemelkedett összege miatt. Igen emlékezetes ugyanis az első ilyen esetem, amikor valamikor a 80-as évek közepén egy kollégámmal utaztunk késő éjjel hazafelé. Kicsit eleresztette a Zsiguli mintegy 60 lóerőjét,  és a balatonlellei S-kanyarban megcsikordultak a gumik. Abban a pillanatban villant a köröző zseblámpát a sötétben. "Tagadunk mindent" dörrent rám, látva, hogy a rendőr egyedül, mérőeszköz nélkül áll az út szélén. Tagadtunk. A szerv, látva eltökéltségünket, azt mondta, ha aláírjuk, hogy márpedig 60-nal közlekedtünk (akkoriban ez volt a sebességhatár), mehetünk. A kolléga aláírta a hevenyészett papírt, mire a rendőr mosolyogva közölte, hogy a kanyar elején ott egy 40-es tábla...

Na de nem minden bírság ennyire vidám, de annál is van szomorúbb: a gyorshajtás okozta balesetek képei. 

Létezik a slow (lassú) living mozgalom, van slow food, slow art, slow travel is, és egyre többen hódolnak ezeknek, hogy a kapkodás helyett valóban kiélvezhessék, az étel, a művészet vagy az utazás varázsát. Kár, hogy sokan az itt hagyott időt később az autózáskor szeretnék behozni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában