Kiemelkedő eredmények és tragédiák

2024.01.03. 16:42

Pusztító tűzesetek és rendkívüli elismerések - Ez történt 2023 januárjában Győr-Moson-Sopronban

Az új év első napjaiban érdemes visszatekinteni mindarra, ami az óesztendőben történt. Mi is így teszünk, és hónapról hónapra röviden felidézzük, mik voltak újságírói szemszögből a térség legfontosabb eseményei, történései. Tavaly januárban mozgalmasan kezdődött az év, a jó dolgok mellett sajnos a tragédiák és a pusztító tűzesetek sem maradtak el. A felvételen a győrszentiváni Petrovics László, akinek a családja már másodszor veszítette el az otthonát.

Dániel Viktória

Fotó: Kisalföld-archív/ Csapó Balázs

Top 10-ben a szökéssel 

A világ 10 legjobb paraúszója közé választották a győri Patkás Tomit. A Nemzetközi Nyílt Vízi Úszó Szövetség listáján a láb nélküli sportember több világhírű úszó között egyedüli magyarként szerepelt. Patkás Tominál az aduász pályafutása addigi legnagyobb dobása, a menekülés az Alcatrazról volt. Az indoklásban kiemelték, hogy a győri paraúszó 47 perc alatt úszta át a San Franciscó-i öblöt. Ez még az ép teljesítők között is remek eredmények számít. 

Másodszorra veszett oda az otthonuk 

Otthont elveszíteni egyszer is felfoghatatlan tragédia, nemhogy kétszer. A győrszentiváni Petrovics családnak mégis kétszer kellett megbirkóznia ezzel. Hét éve égett porig otthonuk, tavaly januárban pedig ismét felcsaptak a lángok a házukban. A család az első esetet követően rengeteget dolgozott azért, hogy a tragédia ne ismétlődhessen meg, minden fűtési szezon elején gondosan ellenőrizték a rendszert, egy szörnyű szombat délután mégis a kazánházból indultak ki azok a lángok, amelyek újra elemésztették otthonukat. 

Kisbolygó viseli a nevét 

Szitkay Gábor nyúli amatőr csillagász után kapta nevét a Szitkay kisbolygó. Sárneczky Krisztián csillagász fedezte fel az égitestet, amelyet elsőre a nem túl fülbemászó 2006DS néven regisztráltak, pontos röppályaszámítás után pedig a 199630-as számot kapta. Egy új kisbolygó végleges nevét, a Nemzetközi Csillagászati Unió jóváhagyásával, a felfedező adhatja. Sárneczky Krisztián számára felejthetetlen ifjúkori élmény volt, amikor Szitkay Gábor 45 centis tükrös távcsövével kémlelhette az eget, így tiszteletből utána nevezte el a kisbolygót. 

Kapitális trófea 

Aranyérmes trófeát lőttek Győrszemere határában. A megyében ritka az ilyen szép trófea, az értékeléskor 210 pontot kapott. A 83 éves Vass Károly ejtette el a bikát. Egy fiatal kollégájával vadászott, mikor egy rudli két bikával kijött a mezőre, s egyből látni lehetett, hogy különleges példányról van szó. „Húsz éve nem lőttem bikát, ha nem jön elém egy ilyen gyönyörű példány, inkább nem lövök. Ez életem bikája” – mesélte büszkén lapunknak. 

Két halál a lakástűzben 

Ketten vesztették életüket, amikor tűz ütött ki Győr belvárosában egy társasházban. Több mint 200 négyzetméteren pusztítottak a lángok a Bajcsy-Zsilinszky úton, amelyeket végül négy település 35 hivatásos tűzoltójának sikerült megfékeznie. A tetőtéri lakásban csaptak fel a lángok, sajnos az ott tartózkodó két ember életét már nem lehetett megmenteni. Az épületet öt embernek kellett elhagynia, és a szomszéd házakat is kiürítették az oltás idejére. 

Győr belvárosában, a Bajcsy-Zsilinszky úton egy tetőtéri lakásban csaptak fel a lángok. Fotó: Kisalföld-archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában