Elismerés

2024.01.17. 15:57

Négy pillér mentén a fejlődő Kunszigetért

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a legutóbbi ülésén Lendvai Ivánné kunszigeti polgármester munkáját ismerte el emlékplakettel. A falu első emberét arról kérdeztük, mitől lesz ma sikeres egy település.

Dániel Viktória

Kunsziget egyedülálló település, mivel az 1380 fős faluban 2000 munkahely van, tehát a lehetőségek száma meghaladja a lélekszámot. A helyi foglalkoztatás az egyik alappillére a folyamatos fejlődésnek. 

– Nem szerettük volna, ha alvótelepüléssé válna a falu, ezért a ’90-es években megalapoztuk az ipari üzemek letelepedését – mondta el Lendvai Ivánné, aki 1996 óta Kunsziget polgármestere. – Az új munkahelyek lehetővé tették, hogy az emberek helyben dolgozzanak. 

A polgármester hozzátette: négy alappillér mentén fejlesztik a települést: a munkahelyteremtés, a szükséges infrastruktúra kialakítása, a szolgáltatások támogatása, a tartalmas szabadidős lehetőségek megteremtése. 

DSC_5304
Lendvai Ivánné, Kunsziget polgármestere azt mondja: egy terv valóra váltásához támogató vezetésre és közösségre is szükség van.  Fotó: R. Á.

– Jelenleg 28 bölcsődei és 90 óvodai férőhely van a településen. Emellett külön büszkék vagyunk a két tanítási nyelvű általános iskolánkra, ahová a környező településekről is érkeznek kisdiákok, sőt, felnőtteknek is tartottunk angol nyelvi képzéseket, hogy segítsük a munkavállalást. Számomra mindig fontos volt, hogy Kunsziget mellett a térség épüléséhez is hozzájáruljunk, legyen szó útfejlesztésekről vagy épp az új szennyvíztisztító megépítéséről. Utóbbinak épp zajlik a fejlesztése. 

A komoly beruházások mellett azonban a falusias jelleg megőrzése is fontos volt, hiszen ez Kunsziget egyik vonzereje. 

– Rendkívül gazdag hagyományokban a település. A Jézus-keresés és a Szent An­tal-kultusz évszázados hagyomány a településen, amelyeket a mai napig életben tartunk, és igyekszünk bevonni a fiatalokat, valamint a településre dolgozni érkezőket is. 

Lendvai Ivánné a közelmúltban a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének emlékplakettjét vehette át a helyi önkormányzatokért végzett eredményes és következetes munkája elismeréseként. Az elmúlt huszonhét év polgármesteri munkájára visszatekintve elmondta, külön örömmel gondol a 2012-es Európai Falumegújítási Díjra, amelyet egész Magyarországot képviselve nyert el a település, valamint a Klímabarát Díjra. 

– Már a kezdetektől figyelünk a környezettudatos megoldásokra. A következő időszak nagy tervei közt szerepel az energetikai fejlesztés és a termálvíz hasznosítása. Emellett a turizmust is szeretnénk tovább élénkíteni, és a szociális ellátást is fejlesztjük. Természetesen nem jutottam volna idáig az elképzeléseimmel a település vezetésének és a falu lakóinak támogatása nélkül. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában