Jubileum

2024.01.20. 13:33

Garta-konferenciával zárták a jubileumi évet - fotók

Kapuvár és Garta egyesítésének századik, a település alapításának 360., illetve a Gartáért Alapítvány alapításának 15. évfordulója alkalmából rendeztek konferenciát szombaton a Kapuvár-gartai plébánián. Az esemény része, illetve lezárása a 2023-as, jubileumi programsorozatnak.

Cs. Kovács Attila

A rendezvényen mutatták be a Garta jubileumi emlékkönyve című kiadványt

Az érdeklődőket prof. dr. Gadányi Károly, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a konferencia levezető elnöke köszöntötte, majd  Radó Tamás plébános, Horváth László önkormányzati képviselő, Ivanics Ferenc, a Győr-Moson Sopron Vármegyei Közgyűlés alelnöke, prof. dr. Faragó Sándor, Soproni Egyetem, emeritus rektora, akadémikus és dr. Dukai Miklós, Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, önkormányzati államtitkár mondták el gondolataikat az eseménnyel, illetve Gartával kapcsolatban.

Garta emlékkönyv

A rendezvényen mutatták be a Garta jubileumi emlékkönyve című kiadványt is, melyben a városrész múltjához kötődő tanulmányok olvashatók. A könyvet Gerencsér Péter és Pintér Gábor szerkesztették.

A konferencián szó volt a Gartáért Alapítványról dr. Pintér Gábor elnök előadásában. A gartai bíróládáról Csiszár Attila beszélt, a település XVII. századi privilégiumairól Gerencsér Péter. A helyi családnevekről dr. Varga Józsefné osztotta meg tapasztalatait, a templomi alkotásokról Vargáné Molnár Zsuzsanna. Egy gartai kántortanítóról dr. Varga József tartott előadást.

A jubileumi sorozat szombat este szentmisével ér véget a gartai Szent Sebestyén templomban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában