Ajánló

2024.01.27. 10:26

A jogtudatosságról indít párbeszédet a Széchenyi István Egyetem legújabb podcastsorozata

A bűnmegelőzés és a figyelemfelhívás áll a középpontjában a győri Széchenyi István Egyetem és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság együttműködésében létrejött új, Jogtudatosan című podcastnek.

Kisalföld.hu

Szabó Csaba rendőr őrnagy, dr. Bencze Krisztina ügyvéd, egyetemi tanársegéd és prof. dr. Smuk Péter, a Széchenyi-egyetem jogi karának dékánja a jogtudatosságot szeretné növelni az induló podcasttel. Fotó: Dudás Máté

  • A nyolc adásból álló műsor a már ismert, azonos elnevezésű edukációs programsorozat része, amely ismert vendégekkel várja a hallgatókat január 26-tól kéthetente az egyetem YouTube-csatornáján

A Széchenyi István Egyetem fontosnak tartja, hogy az intézmény falain túl is hozzájáruljon a társadalom edukációjához, ennek keretében jött létre a nagysikerű Jogtudatosan programsorozat a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködésben. A cél a fiatalok jogtudatosságának növelése és a bűnmegelőzést elősegítése. Legújabb platformként elstartol az egyetem YouTube-csatornáján az azonos című podcastsorozat, amely kéthetente várja a hallgatókat, nyolc epizódon keresztül.

„Míg a Jogtudatosan előadás-sorozatunk főként a középiskolásokat szólítja meg, addig a podcasttel azt szeretnénk elérni, hogy a lakosság minél szélesebb rétegeihez eljusson a jogtudatosság üzenete. Ebben kiváló partnerünk a rendőrség, amely aktívan foglalkozik a bűnmegelőzéssel, s ehhez biztosított további szakértőket az egyetem jogi kara” – húzta alá prof. dr. Smuk Péter, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának dékánja.

„Rendőr-főkapitányságunk számára kiemelten fontos ez a gyümölcsöző együttműködés a Széchenyi-egyetemmel. A Jogtudatosan a visszajelzések szerint egyértelműen hiánypótló, óriási rá az igény. A rendőrség számos gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a valós veszélyforrások és bűnözés terén, ezekre szeretnénk felhívni a figyelmet minél szélesebb körben, szakértők és ismert vendégek segítségével” – hangsúlyozta Szabó Csaba rendőr őrnagy.

A podcastben feltűnnek ismert vendégek is, többek között Nagy Melanie nemzetközi kapcsolatok szakértő és aktivista (a felvétel bal szélén), aki életútjával mutat példát a hallgatóknak.

A podcast olyan témákat érint adásról adásra, ami a társadalom minden rétege számára érdekes és aktuális lehet – például az adatvédelem, a kiberbiztonság, az áldozatvédelem vagy a közlekedésbiztonság. A szakmai beszélgetéseken túl az epizódokban megjelennek ismert személyiségek is, akik munkájukkal, szorgalmukkal példát mutathatnak a hallgatóknak. A vendégek közt feltűnik Nagy Melanie nemzetközi kapcsolatok szakértő és aktivista, valamint Kucsera Gábor világbajnok kajakozó is, akik életútjukkal hitelesen képviselik a program prevenciós célját.

„A bűnüldözés és a bűnmegelőzés legfőbb kihívása, hogy mozgó célponttal állunk szemben. Gyorsan változó társadalomban élünk, így a bűnözés módszerei és dinamikája is folyamatosan változik, ezért egyre fontosabb az állampolgári tudatos odafigyelés növelése. Emiatt a jogtudatosság fejlesztését nem lehet abbahagyni, muszáj lekövetni ezeket a trendeket” – emelte ki dr. Bencze Krisztina ügyvéd, egyetemi tanársegéd, a podcast egyik moderátora.

Szabó Csaba rendőr őrnagy, dr. Bencze Krisztina ügyvéd, egyetemi tanársegéd és prof. dr. Smuk Péter, a Széchenyi-egyetem jogi karának dékánja a jogtudatosságot szeretné növelni az induló podcasttel. Fotó: Dudás Máté

 Az online térben elkövetett bűncselekmények száma folyamatosan nő, és minden korosztály potenciális áldozat – míg a fiatalok hiányos adatvédelmi ismereteik miatt válhatnak sértettekké, addig a középkorúaknál a banki adatok megszerzése a cél. „A bűnelkövetők nagy része áthelyezte tevékenységét a kibertérbe, azonban a kibertudatosság nem nőtt azonos ütemben az internethasználattal. Ezt ismerték fel az elkövetők. Amíg ennyi sértett van, addig kötelességünknek érezzük, hogy segítséget nyújtsunk és felhívjuk a lakosság figyelmét ezekre a témákra. A kihívásokról érdemes és szükséges beszélni, az induló podcast pedig remek fórumot biztosít erre” – tette hozzá Szabó Csaba. 

A podcast bemutatkozó epizódja január 26-tól érhető el a Széchenyi-egyetem YouTube-csatornáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában