Hogy ne történjenek diszkóbalesetek

2024.01.24. 06:07

A bagolybuszok nem alszanak, de már csak Győr határain belül szállítják az éjszakai utasokat

A Kisalföld többször hírt adott a győri éjszakai autóbusz-közlekedéssel kapcsolatos kísérletekről a Mobilitási Hét idején. 2018. december 9-től aztán állandó jelleggel elindult a szolgáltatás a városban és az agglomerációban. Idéntől azonban változott a bagolybuszok menetrendje, a járatok már nem lépik át Győr közigazgatási határát.

Szeghalmi Balázs

Győrön belül minden szombatra, vasárnapra és ünnepnapra virradó éjszakán körülbelül 20–25 utas veszi igénybe a bagolybuszokat. Döntő többségük egyetemista, középiskolás. Olyan fiatalok, akiket nem fenyeget a diszkóbalesetek réme, biztonságos járattal juthatnak haza. Felvételünk akkor készült, amikor még Győrújbarát volt az éjszakai járatok végállomása. Fotó: Kisalföld-archívum

Kihasználatlanul mentek vidékre

„A megyeszékhelyen kívül jórészt kihasználatlanul közlekedő 7044-es helyközi „bagolyjáratokat” 2024. január elsejétől a Volánbusz megszüntette. Annak érdekében, hogy Győr ne maradjon éjszakai járatok nélkül, az önkormányzat úgy döntött, hogy az éjszakai buszközlekedést január elsejétől a 900-as éjszakai járatok végzik – közszolgáltatási szerződés keretében – a megszűnő 7044-es számú helyköziek helyett.

A járatok a városon belül kismértékben módosított, de hosszabb útvonalon közlekednek” – válaszolta kérdésünkre a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Utasok Győrön belül

Ez azt jelenti, hogy a legtöbb utas Győr határán belül közlekedett, az autóbusz a további mintegy 30 kilométert már jóval gyengébb kihasználtsággal tette meg. A járatok Győr közigazgatási határát ezentúl nem hagyják el: a Győrasszonyfáig közlekedő utolsó bagolybusz tavaly szilveszter napjának első óráiban indult a vidéki buszállomásról.

Január 6. hajnaltól pedig a korábbihoz hasonló menetrend szerint, de már csak Ménfőcsanakig szállítják az utasokat a 900-as jelzésű buszok minden szombatra, vasárnapra és ünnepnapra virradó éjszakán.

Emlékkép abból az időszakból, amikor az éjszakai bagolybuszokat még csak tesztelték Győrben. Fotó: Kisalföld-archívum

Több helyen áll meg

A 900-as vonalon az eddigiekhez hasonlóan a Budapest, Déli pályaudvarról 23.25-kor induló, Győrbe 1.13-kor érkező S10-es személyvonathoz csatlakozik, és 1.18-kor indul az Eszperantó utcai megállóhelyről. Fontos változás, hogy több helyen áll meg. Így a Belváros keleti részén is lehetőség lesz fel- és leszállásra, valamint a Szövetség utca környékén élők is használhatják a szolgáltatást.

Ami talán a legfontosabb újdonság: a Honvéd liget érintése után nem megy be újra a helyközi buszállomásra (korábban 1.33-kor is felszállhattak az állomás 10-es kocsiállásán a déli irányba utazók), hanem a Nádor aluljárón keresztül folytatja útját a Tihanyi Árpád út, Marcalváros, majd Ménfőcsanak felé.

Mivel a járat Győrújbarátot már nem érinti, az autóbusz az Aba Sámuel útnál jobbra fordul, a Mediterrán lakóparknál is megáll, új végállomásának pedig a 83-as főút gyirmóti elágazását nevezték ki. Innen 1 óra 50 perckor indul visszafelé, Marcalvároson és az Ifjúság körúton át az Ipar utcai Volán-telepig lehet utazni a győri bagolybusszal.

Győrön belül minden szombatra, vasárnapra és ünnepnapra virradó éjszakán körülbelül 20–25 utas veszi igénybe a bagolybuszokat. Döntő többségük egyetemista, középiskolás. Olyan fiatalok, akiket nem fenyeget a diszkóbalesetek réme, biztonságos járattal juthatnak haza. Felvételünk akkor készült, amikor még Győrújbarát volt az éjszakai járatok végállomása. Fotó: Kisalföld-archívum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában