Pro Urbe kitüntetés után

2023.12.30. 14:11

Múltat adott a jelennek - A szakember egyik legfontosabb soproni munkája a Scarbantia Fóruma

Pro Urbe Sopron díjat adományozott a város dr. Gömöri János régésznek, aki muzeológusként több mint 50 évig végzett régészeti és helytörténeti kutatásokat, és számos leletmentő ásatást vezetett a Soproni Múzeum gyűjtőterületén.

Varga Henrietta

Dr. Gömöri János több évtizedes régészeti munkáját ismerték el az emlékplakettel. Fotó: Szalay Károly

  • A scarbantiai város- kutatás mellett szívem csücske még az ipar, a kézművesség régészete - emelte ki Dr. Gömöri János.

– A polgármester úrtól kaptam hivatalos értesítést arról, hogy a közgyűlés úgy döntött, idén nekem ítélik ezt a rangos elismerést. Nagy örömmel töltött el a hatalmas megtiszteltetés –árulta el lapunknak dr. Gömöri János, az idei évi Pro Urbe Sopron díj kitüntetettje.

– Boldog voltam, hogy régészként hozzájárulhattam a város kulturális és tudományos életének színesebbé és gazdagabbá tételéhez. Azt gondolom, szüleimnek köszönhetem, hogy megtanították és megmutatták nekem, milyen az igazi kitartó munka. Szerencsésnek érzem magam, hiszen az elmúlt évtizedekben azzal foglalkozhattam, amit nagyon szeretek, és mindig megtaláltam azokat a munkákat, amelyek vittek előre a kutatásban – tette hozzá.

– Fiatal régészként a Magyar Nemzeti Múzeum Sárospataki Rákóczi Múzeumában töltöttem két évet, ahol a vár- és templomásatásokat vezettem, és gyakorlatot szereztem műemléki témákban. Innen kerültem Sopronba. Az 1970-es évek elején éppen nagy ütemben folyt a városfalak és a gótikus házak felújítása, amikor felkérést kaptam arra, hogy – mivel három itt ásató, kiváló budapesti régész is elhagyta Sopront – jöjjek ide, és 1971-től vegyem át a műemlékes ásatásaik vezetését, például az Előkapu és a Városház utcai romterület feltárásainak irányítását.

Az Országos Műemléki Fel­ügyelőségnek és az OMF sop­­­­­­roni építésvezetőségének köszönhetem, hogy 1979 és 1988 között a római kori Sopron, Scarbantia fórumának – általam vezetett – ásatásán a római kori városközpont pontosabb elhelyezkedését is a mai város térképére rajzolhattuk, így a négy és fél méter mélyen fekvő fórum 2010-ben utcaburkolati szintben is megjeleníthetővé vált.

Dr. Gömöri János több évtizedes régészeti munkáját ismerték el az emlékplakettel. Fotó: Szalay Károly

Az elmúlt évtizedekben sok szép és felejthetetlen régészeti ásatásunk és más terepmunkánk volt, mégis talán az egyik legfontosabb soproni munkám a Scarbantia Fóruma múzeumi kiállítás megvalósítása. Ezt a Pannonia-kutatásban kiemelkedő jelentőségű lelőhelyet mindenképpen szerettük volna bemutatni a nagyközönségnek.

A soproni/scarbantiai városkutatás mellett szívem csücske még az ipar, a kézművesség régészete, ezen belül az archeometallurgia (a vaskohászat ősi emlékeinek feltárása) is, amely a fémek előállításához, feldolgozásához és megmunkálásához kötődő régészeti leletek vizsgálatával foglalkozik, és aminek köszönhetően Őskohó Múzeumot alakíthattunk ki a somogyfajszi erdőben. El­mondhatom, hogy e téren is tartalmas felfedezéseink voltak, amelyekért rendkívül hálás vagyok a sorsnak – zárta a beszélgetést a muzeológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában