Sikeres pályázat

2023.12.26. 13:20

Megoldódtak a csapadékelvezetési gondok Tárkányban

A tárkányi önkormányzat sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program felhívására – a 149,9 M Ft európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével valósította meg a település 3 utcájának csapadékvíz-elvezetés fejlesztését.

Kisalföld.hu

Fotó: Pixabay

A problémák kialakulásának számos összetevője van (magas talajvízszint, klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váló intenzív csapadék), amelyek együtt jelentkezve növelik a vízkárok gyakoriságát és súlyosságát.

A település vízkárok által leginkább érintett része a település központjában található 3 utca – Jókai, Damjanich és Dankó – és a csapadékvizet levezetni hivatott burkolatlan árok, amely műszakilag már nem volt alkalmas a területre hirtelen lezúduló nagyobb vizek elvezetésére. A meglevő árkok a domborzati viszonynak megfelelően részben szikkasztó jellegűek, részben elfolyósak, azonban a vízelvezető rendszer gyakorlatilag működésképtelen volt.

Tárkány érintett része belterületen fekszik, egy családiházas övezetben, amely teljesen beépített. Két utca esetében az ingatlanok fekvése mélyebb a kiépült szilárd burkolatú utaknál, a csapadékvíz az útburkolati pályatest lábánál és az ingatlanok út felé eső szakaszain gyűlik össze. Nagy intenzitású csapadék esetében gyakori jelenség volt a víz megjelenése az ingatlanok udvarában, veszélyeztetve a lakóingatlanok állékonyságát, használhatóságát. A korábbi árkok rossz műszaki állapota, valamint balesetveszélyessége miatt a vízelvezetési problémát kezelése elengedhetetlenné vált.

A projekt megvalósítás során egy megfelelő biztonságot nyújtó csapadékvíz elvezetési rendszer került kialakításra az érintett 3 utcában, amely vízkárok kialakulása nélkül képes részben elszivárogtatni, részben elvezetni a befogadóba az egyszerre lehulló nagy mennyiségű csapadékot is.

149,9 millió Ft európai uniós támogatás segítségével megoldódtak az érintett területen jelentkező korábbi csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos problémák. A beruházás megvalósítását követően Tárkány ezen központi része, az itt található magán- és köztulajdon hosszú távon védetté válik az egyre gyakrabban előforduló vízkárok, haváriák ellenében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában