Szebb ünnep ötven családnak

2023.12.05. 14:55

Jótékony céllal töltötték a kolbászt a szőnyi művelődési ház udvarán

A Szőnyi Kulturális Egyesület és a Szőnyi Dolgozók Sporthorgász Egyesülete december 2-án hagyományőrző, falusi disznóvágásra várta az érdeklődőket, akik pecsenyét és kolbászt is kóstolhattak. A Magyar Vöröskereszt Komáromi Területi Szervezete pedig jótékonysági kolbásztöltő versenyt rendezett a délelőtt során, melyre öt csapat jelentkezett.

Szinak Evelyn

Az eredetileg meghirdetett 5 kg helyett végül 10 kg húst kellett betölteniük azoknak a csapatoknak, akik az elmúlt szombaton részt vettek a Magyar Vöröskereszt Komáromi Területi Szervezete által meghirdetett jótékonysági kolbásztöltő versenyen. A húst, a zsiradékot és a megtöltendő beleket a Vöröskereszt biztosította, míg az eszközökről és a fűszerekről a csapatoknak kellett gondoskodniuk. 

„Az elkészült kolbászból két kilót tarthattak meg a csapatok, a többit a Vöröskereszt szétosztja a látókörében lévő rászorulók között, így mintegy 50 családnak tudják szebbé tenni az idei ünnepet” – tudtuk meg Zsédenyiné Horváth Krisztinától, a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetőjétől. 

A Szőnyi Dolgozók Sporthorgász Egyesülete két disznót dolgozott fel a nap folyamán. FOTÓ: Szinak Evelyn

A kolbászokat Árgyelán Zoltán helyi vállalkozó, hentes, míg a Vöröskereszt részéről Pöltl Erzsébet zsűrizte. Elmondták, hogy figyelembe vették a csapatok hozzáállását, az asztalok és eszközök tisztaságát, a felhasznált fűszereket és a tálalást is. Voltak, akik hagyományos ízekkel, mások különlegességekkel, például sajtos kolbásszal igyekeztek elnyerni a zsűri tetszését. 

Az első helyen a Money Time csapata végzett, második lett a BobaZsan, harmadik a Disznóvágós, negyedik a Foxconn Team, míg ötödik a Poki csapat. 

A jótékonysági rendezvény mellett a Szőnyi Kulturális Egyesület és a Szőnyi Dolgozók Sporthorgász Egyesülete látvány isznóvágást tartott a művelődési ház udvarán. 

„A délelőtt folyamán két disznót dolgoztak fel. A húsból a kemencénkben pecsenye sült, amit a résztvevők megkóstolhattak. Illetve ők is készítettek kolbászt, amit majd december 15-én a Hősök terén tartandó karácsonyvárón lehet megkóstolni. A program iránt nagy volt az érdeklődés, volt olyan, amikor egyszerre százan nyüzsögtek a művelődési ház udvarán. A kezdeményezést a jövőben szeretnénk folytatni, hiszen fontos számunkra a népi hagyományok életben tartása, illetve ez egy kiváló lehetőség a közösségépítésre is” – fogalmazott Zsédenyi- né Horváth Krisztina. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában