kisalfold.hu videó

2023.12.06. 08:43

Hó és ónos eső, latyakos utak - Megnehezítette a közlekedés a nagy mennyiségű hó Győr-Moson-Sopronban- fotókkal, videóval frissítve

Téli útviszonyokra kell készülni a Dunántúlon, az autópályák felülete vizes, sónedves. A fő és mellékutak burkolata a Dunántúlon, jellemzően vizes de vannak hókásás, latyakos szakaszok is.

Kisalföld.hu

Fotó: Csapó Balázs

17.10 - Már csak nedvesek a főutak >>

16.45 - Csodás felvételek a győri hóesésről

16.40 - Fotók Győrből

16.00 - Így havazott Sopronban - videó

15.55 - Az útinform legfrissebb közleménye

Somogy, Baranya és Tolna vármegyékben valamint Kisbér, Solt, Dunaújváros és Sárbogárd térségében havazik. Győr, Pápa, Esztergom, Székesfehérvár, Nagykanizsa és Kecskemét térségében havas eső esik, Lenti és Ajka környezetében szállingózik a hó. Mosonmagyaróvár, Csorna, Marcali, Balassagyarmat, Kisújszállás térségében, valamint Veszprém vármegye déli részén, Pest vármegyében, Békés vármegyében és Csongrád-Csanád vármegye keleti részén esik, szemerkél az eső.

A gyorsforgalmi utak burkolata az M1-es autópályán illetve az M30-as autópályán sónedves, az M7-es autópályán mindenhol vizes, egyedül Eszteregnye térségében sónedves.

A fő és mellékutak burkolata Ajka, Szántód, Szekszárd, Baja illetve Baranya vármegye déli részén latyakos. Az ország többi részén sónedves, vizes, nedves, ez alól kivétel Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyék.

Nagykanizsa, Kaposvár és Kiskőrös térségében a látótávolság 100 és 300 méter közé eshet.

Sátoraljaújhely térségében közepes (30-39 km/h) erősségű szél fúj, máshol szélcsend van vagy gyenge a légmozgás.

A hőmérséklet 0 és +5 fok között változik.

14:35 - Újabb havazási hullám várható

Szerda hajnaltól havazás kezdődött az ország dunántúli területein. Változó intenzitással, de gyakorlatilag folyamatosan esik a hó az ország nyugati részében. A legújabb meteorológiai előrejelzések alapján a havazás ezeken a területeken kitarthat a csütörtök reggeli órákig, sőt, átterjedhet az ország többi vármegyéjére is. A Magyar Közút mind a 80 mérnökségén keresztül továbbra is ütemezetten, folyamatosan fogja végezni a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, egyúttal arra kéri a közlekedőket, hogy az időjárásnak megfelelően, óvatosan és körültekintően vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak a www.utinform.hu oldalon.

A legújabb előrejelzések alapján szerda késő délutántól a havazás fokozatosan átterjed majd az ország többi részére is. Az északkeleti, magasabban fekvő területeken, vagyis Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is akár 10-15 centiméternyi friss hó hullhat. A havazás várhatóan a dunántúli területeken sem vesz vissza az erejéből csütörtök reggelig, így ott újabb, több centiméternyi, magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó hullhat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-e óta folyamatosan téli üzemben végzi a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Azóta összesen több mint 28 ezer tonna sót és csaknem 1,7 millió liter kálcium-klorid oldatot juttatott ki az országos közúthálózatra a havazással, ónos esővel érintett területekre. A következő napokban is 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órában végzik majd ezeket a beavatkozásokat a szakemberek. Ugyanakkor az autósok figyelmét ismét felhívják arra, hogy a megfeszített munkavégzésük mellett is, amíg a havazás el nem áll, addig időszakosan téliesebb útviszonyok lehetnek. Az országos, 31 ezer kilométeres közúthálózaton mintegy 700 munkagépet tudnak bevetni, tehát egy gépre átlagosan nagyjából 40 kilométernyi út jut, ekkora területet, a fel- és levonulásokkal, só- és üzemanyag feltöltésekkel együtt 2-4 óra alatt tesznek meg, ennyi idő alatt pedig intenzív havazás esetén újra megmaradhat a hó a burkolaton.

Az autósoknak érdemes lesz szerdán és csütörtökön is fokozott óvatossággal közlekedniük, a szakemberek arra kérik őket, hogy vezessenek óvatosan, figyelmesen, lassan és kizárólag téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon.

A szakemberek most is felhívják a teherautóval, vagyis a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművekkel közlekedők figyelmét, hogy közlekedésbiztonsági okok miatt időszakosan korlátozhatják a mozgásukat, ha azt az időjárási körülmények indokolják. Fel kell készülniük arra is, hogy egyes hegyvidéki szakaszokon, ahol nehezebben tudnak közlekedni az emelkedőkön, időszakosan megállíthatják őket, hogy a baleseteket elkerüljék és a személyautó forgalmat fenntarthassák, így a közútkezelő munkagépei se vesztegeljenek a feltorlódott kocsisorokban. A környező országokban is lehetnek a nap folyamán korlátozások, a ki- vagy akár a belépő oldalon is.

12:40 - Volt, ahol 13 cm hó hullott délig

A hónap első napjaiban még kiadós eső esett a kevéssel fagypont feletti hőmérsékletek mellett, majd egyre hidegebb levegő érkezett térségünkbe így 3.-án reggelre a megye nyugati részén néhány centiméteres hóréteg alakult ki. A nyugalomba jutó hideg levegő csípős hajnalt eredményezett 4.-én reggelre. A vármegyében a leghidegebb Fertőrákoson volt, ahol  -9,8 fokot mértünk. Sopronban -7,7, Győrben -8,1, Mosonmagyaróváron  -7,6 fokig csökkent a hőmérséklet.  
A hideg, száraz időszak kérész életű volt: egy tőlünk nyugatra, majd délnyugatra kialakuló ciklon enyhébb, nedves levegőt hozott térségünkbe, így Mikulás napjára jelentős hótakaró alakult ki: szerda reggel Sopronban 8 cm, Győrben 4 cm, Mosonmagyaróváron 5 cm volt a hó vastagsága. A havazás délelőtt is folytatódott, a hóréteg Győrben 10 cm, Sopronban 12 cm, Mosonmagyaróváron 6 cm-re hízott, majd a csapadék fokozatosan megszűnt, a megye keleti részén havas eső, eső is esett átmenetileg. A legvastagabb hó a megye nyugati és déli sávjában hullott: innét 11-13 cm-t  jelentettek szerdán délben.

Csütörtökön a megye keleti részén még lehet némi hó, nyugaton már nem számítunk további havazásra. Helyenként köd képződik. A hőmérséklet +2+4 fokig emelkedik.
Pénteken és szombaton párás, felhős idő lesz, számottevő csapadék nem várható. A hajnali fagyok -3, -5 fok körül alakulnak, míg nappal +1, +3 fok várható. Vasárnaptól jelentősebb enyhülés körvonalazódik - osztotta meg portálunkkal Kiss Márton, a Soproni Meteorológiai Obszervatórium meteorológusa.

11:30 - Az utak nedvesek, de járhatók
Már nem havazik intenzíven Győr-Moson-Sopron nagy részén, de a nagyvárosokban, Győrben, Sopronban és Csornán is hull még a csapadék. Több helyen az intenzív havazást, havas eső váltotta. Az utak jelenleg nedvesek, de járhatók.

Folyamatosan dolgozik a teljes állomány Győrben – fogalmazott lapunknak Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. ügyfélszolgálati és kommunikációs csoportvezetője szerdán délelőtt. Mint mondja: az utak jelenleg nedvesek, de járhatók Győrben. Kézi erővel és teljes gépállománnyal az utakon vagyunk. A tereket, járdákat, kerékpárutakat, buszmegállókat és a gyalogátkelőhelyeket is párhuzamosan takarítjuk. Amíg szükséges, teljes gőzzel dolgozunk, természetesen az utakon csak akkor tudjuk tolni a havat, ha már van elegendő mennyiség – részletezte megkeresésünkre. Hozzátette: napközben jobb lesz a helyzet, mert magasabb lesz a hőmérséklet, aztán mikor lemegy a nap, akkor ismét a síkosságmentesítés lesz a legnagyobb feladatunk. A lakóutcákba is folyamatosan eljutunk, de időbe telik, amíg minden helyszínre odaérünk.

9:30 - Dolgoznak a hókotrók

Győrben kapta lencsevégre kollégánk munka közben a hókotrót

Fotó: Bella Violetta

A Győr-Szol kézi erővel és gépekkel is dolgozik az utak megtisztításán Győrben

A Győr-Szol Zrt. készenléti ügyeletben lévő állománya december 6-ára, szerdára virradó éjszaka a havazás megindulásával egy időben megkezdte a csúszásmentesítést a város legforgalmasabb útszakaszain. A munka a teljes jármű és személyi állomány bevetésével jelenleg is tart, és mindaddig folytatódik, amíg az időjárási körülmények indokolják - tájékoztatott a társaság. A síkosságmentesítés ellenére az utak csúszhatnak, így csak megfelelően felkészített járművel szabad útnak indulni.
Az éjszakai órákban a társaság munkatársai és járművei a technológiai előírásoknak megfelelően elsőként a hidakon és a felüljárókon, tömegközlekedési útvonalakon dolgoztak, ugyanakkor szóróanyag kerül a főbb utak és a buszmegállók burkolatira, valamint a közterületi járdákra és terekre. 

Forrás: Győr-Szol


A főutakat, a forgalmas városi szakaszokat nagygépekkel és több kisebb járművel folyamatosan síkosságmentesítik. A munkába bekapcsolódott az összes készenlétben lévő sószóró valamint az alvállalkozók. A belvárosi és más városrészek szűkebb utcáit, valamint a kerékpárutakat a kisebb járművekkel, a buszmegállókat, a hidak, felüljárók járdáit, a gyalogátkelő helyeket és azok környékét kézi erővel takarítják. 
A lehullott hó mennyisége jelentősnek mondható, így a főutakon, a lakóutcákban, a járdákon, tereken a hótolás is folyamatosan zajlik.
A Győr-Szol Zrt. összes rendelkezésre álló járműve és több mint ötven dolgozója takarítja a havat a közterületeken, a hó azonban folyamatosan esik, a szolgáltató a közlekedőktől óvatosságot és türelmet kér.  

Forrás: Győr-Szol

A Győr-Szol Zrt. felhívja a közlekedők figyelmét, hogy megfelelően felkészített és téli gumival felszerelt járművel induljanak útnak. A speciális körülmények között hosszabb menetidővel kell számolni, ezért célszerű hamarabb elindulni.
Fontos tudnivaló, hogy a számozott főutak síkosságmentesítése a városon belül is az Állami Közútkezelő feladata. . Így például a közútkezelő gépei végeznek munkát az 1-es főút (bizonyos szakaszon Mártírok út illetve Szent István út) teljes vonalán, a Baross-hídon, a Bácsai úton, a 81-es (bizonyos szakaszon Fehérvári út) úton, 82-es (bizonyos szakaszon Szent Imre út), a Nagy Imre utcában a Bakonyi úton, a régi Bácsai úton és a Ménfőcsanak és Gyirmót között futó 83-as úton.
Az érvényben lévő jogszabályok értelmében a magántulajdonú lakóingatlanok vagy üzlethelyiségek előtt a járda takarítása a tulajdonos illetve a bérlő feladata, ezeken a területeken nekik kell a síkosságmentesítést elvégezniük.
A télies időjárás, a havazás miatt csúszásveszély alakult ki a vízpartokon is. A győri folyópartok mentén elkészült új szakaszok több pontján figyelmeztető táblák jelzik a fokozott balesetveszélyt, így ezeket a sétálóutakat mindenki saját felelősségére használhatja. A téli időszakban érdemes fokozottan figyelniük az itt közlekedőknek, hiszen a páralecsapódás miatt ezeken a helyeken könnyen előfordulhat jegesedés, még enyhébb időben is jelentős a csúszásveszély.
 

9:20 - Latyakosak az utak 

Az Útinform frissített jelentése szerint a fő és mellékutak a Dunántúlon mindenhol havasak, latyakosak, hókásásak, az ország többi részén sónedves, vizes, egyedül a keleti határ mentén fordulnak elő száraz utak.
A látási viszonyok mindenhol jók, egyedül Kaposvár térségében közepes 100-300 méter közé eshet a látótávolság.

7:30 - Csorna térségében latyakos az M1-es, és a látási viszonyok is csak közepesek

Az Útinform a 07:15-ig leadott jelentések alapján azt közölte, hogy a Dunántúlon szinte mindenhol havazik, Sárbogárd, Kisbér, Esztergom és Vác valamint Harkány és Mohács térségében havas eső, Salgótarján környékén hószállingózást jelentettek. Paks, Szekszárd, Tatabánya, Szentendre, Tárnok, Monor és Gyöngyös térségében esik, szemerkél az eső.  

A gyorsforgalmi utak burkolata szinte mindenhol sónedves a preventív védekezés nyomán, Csorna térségében az M1-es autópályán latyakos. Az M3-as autópálya Hajdúnánás és Ófehértó szakaszán, az M4-es autópályán, az M44-es autóúton, illetve az M43-as autópályán száraz.

A fő és mellékutak burkolata a Dunántúlon Keszthely, Tamási és Nagyatád térségében valamint északra Balassagyarmat térségében havas. A Dunántúl többi részén hókásás, latyakos az út.

Forrás: Útinform

A látási viszonyok mindenhol jók, egyedül Csorna, Nagycenk, Körmend és Kaposvár térségében közepes 100-300 méter közé eshet a látótávolság.

Hazánkban szélcsend van, elszórtan gyenge a légmozgás.

A hőmérséklet -1 és +1 fok között változik.

7:00 - FŐKÉNT A DUNÁNTÚLON ÉS A DUNA VONALÁBAN JELENTŐS (TAPADÓ) HAVAZÁS

A Dunántúlon és a Duna vonalában a nap folyamán kiterjedt jelleggel várható folyamatos csapadékhullás - a havazás, havas eső lesz a jellemző (de főleg utóbbi térségben időnként előfordulhat folyékony halmazállapot is). Délutántól a Duna-Tisza köze más részein, estétől a Tiszántúlon is egyre több helyen megjelenhet a szilárd halmazállapot. Ma éjfélig megközelítőleg az ország nyugati felén (Duna vonalának tágabb környezete, illetve attól nyugatra) nagy területen alakulhat ki ~5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg. A területtől kelet felé haladva csökkenő eséllyel és vastagságban alakulhat ki hótakaró, de helyenként még a Tiszántúlon is képződhet ~lepel-3 cm. A legnagyobb mennyiségre a Dunántúl középső, keleti részén van kilátás, a legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaróra ma éjfélig a Bakony, Vértesben és a Gerecse térségében valamint a Somogyi-dombságban van nagyobb esély (jellemzően 200-300 m felett - felfelé haladva gyorsan növekedhet a hóvastagság.) A későbbiekben már a legkeletibb tájakon is a havazás lehet a jellemzőbb, és csütörtökön főleg a Duna vonalában és attól keletre várhatóan nagy területen folytatódik, így tovább gyarapodhat a hótakaró - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében. 

ÓNOS ESŐ

Főként a Dunántúl északkeleti harmadán, a főváros és a Dunakanyar környékén, illetve az Északi-középhegység nyugatabbi részein átmeneti ónos eső (néhány tized mm) nem kizárt - elsősorban a nap első felében. 

30 centi hó is összegyűlhet a Bakonyban csütörtök reggelig

 

A tartós havazás következtében az ország nyugati, északnyugati felén/kétharmadán megmaradó hótakaró fog kialakulni. A Dunántúlon nagy területen hullhat 10-20 centiméternyi friss hó, de különösen a Bakonyban 20-30, néhol akár 30 centiméternél is több összejöhet csütörtök reggelig - írja előrejelzésében az idokep.hu.
A fagypont körüli hőmérsékletben többnyire vizes, tapadó hóréteg kialakulására lehet számítani, ez alól kivételt a magasabb hegycsúcsok képezhetnek, ahol fagypont alatt marad a hőmérséklet. Emiatt a faágak a rájuk rakódó hó miatt könnyedén letörhetnek, ha tehetjük, inkább kerüljük a fák alatti parkolóhelyeket! - figyelmeztetnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában