Nekrológ

2023.12.22. 10:50

Gyászhír - Elhunyt a mosonmagyaróvári egyetemi kar nemzetközi hírű biológus kutatója

Dr. Érsek Tibor a növénytan és a növényi kórélettan nemzetközi hírű kutatója.

Kisalföld.hu

Fotó: Kisalföld-archívum

"Megrendülten tudatjuk, hogy életének 79. évében elhunyt dr. Érsek Tibor professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a növénykórtan és a növényi kórélettan kiemelkedő, nemzetközi hírű kutatója.

A szegedi József Attila Tudományegyetem biológus szakán szerzett életre szóló természettudományos ismereteket, elsősorban a mikrobiológia és a növényélettan tudományterületén. Okleveles biológusként 1970-ben lett a Növényvédelmi Kutató Intézet (később MTA Növényvédelmi Kutatóintézete), ahol csaknem négy évtizedet töltött el. Király Zoltán akadémikussal és az akkor szintén pályakezdő Barna Balázzsal kísérletesen igazolták, hogy a hiperszenzitív reakció, amely a növények egyik fontos védekező válasza kórokozók támadásával szemben, nem oka, hanem következménye a rezisztenciának. Munkájukat a Nature folyóirat közölte 1972-ben, ami óriási elismertséget jelentett.

Később a Phytophthora-nemzetség kutatásában elért eredményeivel erősítette hazai és nemzetközi hírnevét. Phytophthora-fajok molekuláris markerek alapján történő azonosításával foglalkozott, populáció-genetikai tanulmányokat folytatott, és kutatócsoportja élén elsőként igazolta azt, hogy két Phytophthora-faj zoospórái között szomatikus hibrideket lehet létrehozni, ami természetes úton is végbe mehet, horizontális géntranszfert eredményez, és hozzájárulhat új kórokozó változatok megjelenéséhez.

dr. Érsek Tibor

Egyetemi doktor (1973), a biológiai tudomány kandidátusa (1979) és az MTA doktora (1992) címet szerzett, majd 2001-ben habilitált a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara jogelődjében. Közel tíz éven át vezette az MTA Növényvédelmi Kutatóintézete Növénykórtani Osztályát. 2003-ban egyetemi magántanárrá nevezték ki Mosonmagyaróváron, 2007 és 2015 között az egyetem professzoraként, 2015 óta professor emeritusként oktatta a növénykórtant és a kapcsolódó tantárgyakat.

Nemzetközi elismertségének köszönhetően több éven át vendégkutatóként dolgozott Olaszországban (Universitá degli Studi di Bari) és az Amerikai Egyesült Államokban (University of Missouri-Columbia). Munkásságát rangos díjakkal ismerték el: Linhart György-emlékéremmel (1999), Horváth Géza-emlékéremmel (2015) és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével (2015).

Emlékét tanítványai és tisztelői kegyelettel megőrzik, nyugodjék békében! – olvasható az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar nekrológjában.

Emlékét megőrizzük! Nyugodjék békében!" - olvasható a Széchenyi-egyetem nekrológjában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában