Ünnepvárás

2023.12.10. 11:45

Elhozták a béke lángját Betlehemből Mosonmagyaróvárra - fotók

Az Európai Cserkészszövetség cserkészei vasárnap a délelőtti szentmisék végén a három mosonmagyaróvári katolikus templomban – a piarista kápolnában, a mosoni Nepomuki Szent János-templomban és a magyaróvári Szűz Mária királynő és Szent Gotthárd-templomban – osztották ki a betlehemi békelángot, melyet maguk hoztak el szombaton az ausztriai Linzből.

Mészely Réka

Immár hagyománya van annak Mosonmagyaróváron, hogy kiosztják a Betlehemi Békelángot az Európa Cserkészek. Carlo Volpetől, a cserkészek vezetőjétől megtudtuk, hogy az idei év azért is különleges, mert személyesen mentek el a december 9-i linzi kiosztási ünnepségre. Múlt szombaton délután adták át hivatalosan az osztrák városban a lángot, amit a betlehemi Születés Bazilikában örökké égő lámpából gyújtottak meg.

– Ez a hagyomány 1986-ban kezdődött, tehát eléggé új keletű. Magyarországon, mint Európa többi részén, a cserkészek közreműködésének köszönhetően viszonylag korán elterjedt. Hazánkban is van egy honlap, amelyen fel van sorolva, hogy hova érkezett a láng és hol lehet kapni karácsonyig. A világünnepséget mindig Ausztriában tartják, így idén Linzben, jövőre pedig Bécsben. A világ minden tájáról érkeztek cserkészküldöttségek. Mi a magyar delegációban voltunk a többi magyarországi és a környező országok (Szlovákia, Románia, Vajdaság) magyar cserkészszövetségeivel együtt – számolt be érdeklődésünkre Carlo Volpe, az Európai Cserkészszövetség mosonmagyaróvári csoportjának vezetője. Kiemelte: öten képviselték Ausztriában a helyi csoportot, és örömmel látták, hogy minden nemzet cserkészei az övükétől kicsit eltérő egyenruhában, de azonos szellemiségben egyesül.

Carlo Volpe arról is beszélt, hogy minden cserkész első kötelessége, hogy minden nap tegyen egy jócselekedetet. A Béke Lángjának kiosztása egyike azoknak a dolgoknak, amelyek boldoggá teszik a címzettet. Sokan már évek óta várják, hogy megérkezzen ez a láng, hogy december 25-ig, Jézus születésének napjáig otthonukban tartsák. Ez az egyik módja az advent megélésének, a karácsonyi készülődésnek. A lángot több napon át megtartani, szétosztani a barátoknak, szomszédoknak, rokonoknak, elmondani egy imát a megtestesülés misztériumának emlékére.

– Vasárnap délelőtt cserkészeink, farkaskölykök és katicabogarak osztották szét a szentmise végén a mosoni, óvári plébániatemplomokban és a piaristák kápolnájában a lángot – tette hozzá Carlo Volpe.

A mosoni templomban is sokan várták, hogy kaphassanak az ünnepi fényből, mely beragyogja a karácsonyra váró otthonokat.

– A láng a békét és összefogást szimbolizálja – osztotta meg velünk a két fiatal cserkész, Szalai Gábor Zalán és Smuk Richárd, akik Ausztriába is eljutottak idén. A fiúk beszámolója szerint nagy élményt jelentett a láng átvétele, hiszen Uruguaytól Portugálián keresztül a Kárpát-medence több pontjáról is összegyűltek cserkészek az eseményre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában