Vasúti közlekedés

2023.12.21. 07:07

Ausztria nem adja el a Raaberbahn részvényeit Magyarországnak

Mint arról a volksgruppen.orf.at beszámolt, a magyar állam érdeklődést mutatott a STRABAG Raaberbahn-részvényei iránt. A STRABAG mellett Ausztriának is vannak részvényei a Raaberbahnban. A klímavédelmi minisztérium információi szerint kizárt, hogy az osztrák állam eladja Magyarországnak a részvényeit.

Kisalföld.hu

Forrás: volksgruppen.orf.at

A Raaberbahn fontos szerepet játszik a burgenlandi tömegközlekedésben. A vasúttársaság részvénytársaságként működik. Magyarország jelenleg 65,64 százalékos, Ausztria 28,24 százalékos, a STRABAG pedig 6,12 százalékos részesedéssel rendelkezik. Csak nemrég vált ismertté, hogy a magyar kormány meg akarja vásárolni a STRABAG részvényeit - írta a volksgruppen.orf.at

A Strabag részéről nem érkezett egyértelmű megerősítés a kérdésre, de tagadás sem. Az Osztrák Köztársaság mindenesetre nem fontolgatja részvényei eladását. 

Tudjuk, hogy a magyar közlekedési minisztert érdeklik az ausztriai útvonalak. Célunk a jó, megbízható és klímabarát tömegközlekedés biztosítása. Minket nem a pénz érdekel, hanem egy jól működő vasúti rendszer – ebből a szempontból az eladás számunkra szóba sem jöhet

 – közölte az ORF Burgenland kérdésére a klímaminisztérium.

Magyarország már jó ideje próbál nagyobb befolyást szerezni a vasút osztrák szakasza felett. Hana Dellemann vezérigazgató-helyettest azzal az indokkal távolították el a pozíciójából, hogy túl sok figyelmet fordított Ausztriára, és elhanyagolta a magyarországi részt. Ausztria panaszt nyújtott be Dellemann elbocsátása ellen a győri bíróságon.

Magyarország szeretné megvásárolni a részvényeket a 6,12 százalékot birtokló STRABAG-tól. Ezzel Magyarországnak legalább kétharmados többsége lenne, és lehetővé tenné, hogy Ausztria akarata ellenére bizonyos határozatokat hozzon a közgyűlésen. Ausztria ezt szeretné megakadályozni. Amennyiben a STRABAG valóban eladná részvényeit, Ausztriának még elővásárlási joga is lenne.

„A mi prioritásunk a működő vasúti közlekedés Ausztriában és a vállalat osztrák részén – az osztrák adófizetők sok pénzt fektettek bele, és ebből nekik is profitálniuk kell. Ezért nem foglalkozunk a részvények kérdésével“ – áll a minisztérium közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában