3 kategória

2023.12.29. 12:09

A Fertő-vidék legszebb házát keresik

Legszebb ház a Fertő-vidéken címmel a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület idén is pályázatot hirdet, amelyen Fertőrákos, Balf (Sopron), Fertőboz, Hidegség, Nagycenk, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd, Sarród, Fertő- szentmiklós és Fertőendréd épületei vehetnek részt.

Bódvai Ildikó

Három kategóriában hirdetik meg a pályázatot olyan épületekre, melyek még nem neveztek be korábban a díjra. A legszebb felújított épület a Fertő-vidéken pályázaton részt vehet bármely meglevő, 2017 után felújított épület. A házat tulajdonosa, a felújítás tervezője vagy bármely ajánló – a tulajdonos és a tervező hozzájárulásával – nevezheti. Az elbírálásnál figyelembe veszik többek között, hogy a felújítás mennyire tartotta meg az eredeti épület tömegét, épületszerkezetét, utca- képi és telken belüli megjelenését, elhelyezkedését. Továbbá hogy milyen mértékben felel meg a lakók mai igényeinek. Az újonnan beépített anyagok mennyire tartoznak a vidék hagyományosan jellemző építőanyagai közé, illetve mit, miért változtattak és illeszkedik-e a világörökség szellemiségéhez az épület. 

Három kategóriában hirdetnek építészeti pályázatot. Fotó: illusztráció

A legszebb új építésű épület kategóriában a 2017 után épített házzal lehet nevezni. Itt nézik például, hogy az épület elhelyezkedésével, tájolásával, tömegformájával, rendeltetésével, arányaival, színezésével, építészeti részleteivel „büszke alázattal” követi-e a környezet adottságait és a vidék hagyományait, jellegzetességeit. Szempont, hogy az épület mennyire energiatudatos, és mennyire viseli magán a mai építészet jegyeit. 
A harmadik kategóriában a legszebb természet-, klíma- és energiatudatos épületek indulhatnak. Ezek meg kell hogy fe- leljenek az előző két kategória valamelyikének, ami a tájba, településbe, utcába való illeszkedést illeti. Sok más szempont mellett fontos a világörökségi területen lévő természet ismerete és az alkalmazkodás kimutathatósága, az ökológiai alapú megközelítés, a változó, egyre melegedő klímához való alkalmazkodás, az energiatudatos kialakítás. 

Az elbíráláshoz mindhárom kategóriában terv- és fényképes dokumentációt is be kell nyújtani december 31-ig. A pályázatot a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület e-mail-címére várják: [email protected]. Kategóriánként az első díjazott az épületre rögzíthető, a világörökség jelképét tartalmazó értékes emléktáblát kap. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában