Oktatás

2023.11.10. 06:05

Tanagyag készült Győr történelméből - fotók

Bemutatták csütörtökön a győri Városházán "Győr történelme" címet kapó tananyagot, amelyet több pedagógus és lokálpatrióta dolgozott ki az elmúlt években. Feketéné Kovács Zsuzsa, a projekt ötletgazdája és a tananyag készítői mutatták be a részletes írásos anyagot, amely számos érdekességet, játékos feladatot és videókat is rejt a folyók városáról. Cél, hogy beépítsék a tanrendbe és bekerüljön az érettségi tételsorba.

Simon Roberta

Olyan tananyagot készítettünk Győr történelméről, amely óravázlatokat, tanulói feladatlapokat, interaktív és érdekes forrásokat. Megfelel a 21. század iskolájába járó Z és Alfa generáció számára. Úgy szerkesztettük össze, ahogyan a történelem tankönyvek is felépülnek

- mondta lapunknak Feketéné Kovács Zsuzsa, a projekt ötletgazdája.

Cél, hogy az elkészült anyagot beintegrálhassák a győri pedagógusok a történelem órákba.

- Ha a római történelmi korszakról tanulnak a diákok, akár általános vagy középiskolában, akkor átvehetik az Arrabonáról szóló részt. Ismeretet szerezhetnek arról is, hogyan nézett ki és milyen sajátosságai voltak a középkori Győrnek - tette hozzá.

Az általános iskola felső tagozatosainak és középiskolás korosztálynak készítettek átfogó tananyagot, valamint érettségi tételjavaslatot.

- A Vaskakas Bábszínház megkeresett, hogy örömmel vennék, ha felhasználnánk az általuk készített videókat, amit még a 750 éves Győr kapcsán forgattak. Így ez is bekerült. A projekt részeként tavasszal megszerveztünk a gyerekeknek szóló rajzpályázatunkat, Győr, a mi városunk címmel, amely rendkívül népszerű volt. Most egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, hogy bemutathatjuk a tananyagot, amely nemrég egészült ki Győr 20. századi ipartörténetével - fejtette ki Feketéné Kovács Zsuzsa.

Az ötletgazda elárulta, hogy már több intézményben használják Győr történelmét feltáró és ismertető tananyagot, de cél, hogy még több helyre eljusson. Valamint jó példát mutasson más városoknak is az országosan egyedülálló projekt.

- Nem csak a történelem tanárokra koncentráltunk, készítettünk a városnéző sétákhoz is feladatlapokat, valamint osztályfőnöki, dráma, hon és népismeret órákra. Reméljük tovább bővül a tananyag, hiszen Győr kultúrtörténete még feltárásra vár. Illetve szeretnénk az általános iskola alsó tagozatos tanulóinak is elkészíteni, amihez keressük a vállalkozó pedagógusokat - emelte ki Feketéné Kovács Zsuzsa.

Az elkészült tananyag nem szerepel kötelező jelleggel a különböző évfolyamok leckéi közt. A tanároktól függ, hogy mikor és milyen formában használják. A gyor.hu oldalon bárki számára elérhető és letölthető, hiszen olyan információkat és érdekességeket tartalmaz, amit sok győri születésű polgár sem ismerhet. Ezt Dézsi Csaba András polgármester is megerősítette a nyilvános bemutatón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában