2023.11.10. 09:41
Nagy István agrárminiszter: a tej élet, erő és egészség - Oktatási program Mosonmagyaróváron - fotók
Hogyan keletkezik a tej? Milyen termékek készülnek belőle? Ilyen kérdésekre is választ kaphatnak a diákok Tej Terméktanács edukációs programjában, mely a mosonmagyaróvári Bolyai-iskolában mutatkozott be, Nagy István agrárminiszter jelenlétében.
Sportoljatok, egyetek sok zöldséget és gyümölcsöt, igyatok sok tejet
– hívta fel a mosonmagyaróvári Bolyai-iskola diákjainak figyelmét Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója a Tej Terméktanács edukációs programja keretében.
Az egészséges táplálkozást népszerűsítő programot Jánossomorja után mutatták be a Lajta-parti városban és Győr-Moson-Sopronban még Lébénybe viszik el.
Nagy István agrárminiszter: a tej élet, erő és egészség - Oktatási program Mosonmagyaróváron
Fotók: Kerekes IstvánA tej nemcsak finom, de egészséges is. A tej élet, erő és egészség – vette át a szót Nagy István agrárminiszter, aki szerint ez a program segít abban, hogy a gyerekek megismerhessék az egyik legtáplálóbb élelmiszert, hogy az hogyan keletkezik, milyen termékeket állítanak elő. Javasolta a kisdiákoknak, hogy minden nap fogyasszanak tejet.
Carlo Volpe, az Óvártej Zrt. ügyvezetője arról beszélt, hogy Mosonmagyaróváron több mint száz éve működik az a gyár, mely helyben készít sajtokat. A Kisalföld érdeklődésére elmondta: a termelés évről-évre nő, ők elsősorban pizzához gyártanak sajtokat, amire nagy a kereslet Európában.
Harcz Zoltán napilapunk kérdésére kifejtette, hogy nehéz helyzetben van az ágazat: a Covid után jött az energiaválság, az infláció és a fogyasztás visszaesése.
– Jelenleg túlkínálat van, ezért is csökkennek az árak. A hatósági áras termékeknél emelkedett egyedül a fogyasztás, de például a túró vagy a trapista sajt fogyasztása húsz százalékkal visszaesett. Közben megjelentek az olcsó importtermékek, amik szintén leverik a hazai árakat – mutatott rá az ügyvezető igazgató, megjegyezve, hogy eddig a két év alatt a telepek négy százaléka fejezte be tevékenységét és az állomány nyolc százalékkal csökkent.
Tíz nagyon erős év után jött a pandémia, ami jelentősen átírta a forgatókönyvet.
– Azt szeretnénk elérni, hogy a gyermeknek magától értetődő legyen a rendszeres zöldség- és gyümölcs, valamint a tej fogyasztása. Ráadásul a programokkal segítjük a termelőket is,
hiszen azok által hozzájárulunk jövedelmük stabilizálásához. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelők bevonásával, a rövid ellátási láncokkal a környezetünkért is teszünk – vélekedett Nagy István, aki szerint arra lehet számítani, hogy az őszi-téli időszakban újra nő a tejfogyasztás, és a túlkínálat után normalizálódni fog a piac.
A tárcavezető is megerősítette, hogy az ársapka révén a fogyasztók elsősorban az 1,5 százalékos tejet keresték, ám annak a kivezetésével majd az emberek választják meg, melyik tejet is fogyasztanák inkább. Az agrárminiszter büszkén mesélt a rögös túróról, a Lajta sajtról és arról, hogy Mosonmagyaróváron található Magyarország egyetlen és legkorszerűbb tejkísérleti kutató állomása.