Elmúlt a régi dicsőség

2023.11.13. 10:59

Már nem félelmetes a hegyeshalmi határátkelő - Fotók

Bontják a hegyeshalmi határátkelő főépületeit. Madarak tanyája volt már az utóbbi években, a galambok bőven hagytak hátra nyomokat. Fotóink a november eleji állapotokat örökítették meg.

Cs. Kovács Attila

Fotó: Cs. Kovács Attila

Egykor a becsületes ember lába is megremegett és a gyomra görcsbe rándult, amikor a hegyeshalmi határátkelőhöz közelített. A rádiót lehalkítottuk, hogy semmi ne zavarja meg az ellenőrzést. Ha pedig a vámos rámutatott az autóra és intett, hogy "Tessék félreállni!", az maga volt a tragédia. Ma már semmi nem emlékeztet ezekre a zord időkre. Bontják az átkelő épületeit. Az ablakok betörve, a vízvezetékek kiszabva.

A közelmúltban írtuk meg, hogy értékes fali kerámiákat mentettek meg Hegyeshalomban, az egykori határátkelő főépületében. Az utolsó pillanatban, hiszen a bontási munkák már akkor elkezdődtek. Rövidesen indul a tereprendezés. Szőke László, Hegyeshalom polgármestere megosztotta információit a távolabbi tervekről.

Azt ingatlan az államé, a nemzeti vagyonkezelő gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A hegyeshalmi önkormányzat még 2012-ben kötött bérleti és üzemeltetési szerződést a területre. Intézte a község a különböző bérbeadásokat, aminek fejében üzemeltették a határátkelő helyet. Rendezték a terepet többek között, gondoskodtak a szemét összeszedéséről és elszállításáról, gondozták a környezetet. 2015-ben vetődött fel a gondolat, hogy az autópálya vonalának kiegyenesítése miatt lebontják a főépületet is. Több elképzelés is volt.

- A mostani elképzelések szerint ezen a területen, mindkét oldalon autópálya pihenőt alakítanak ki. A két létesítmény felüljáróval vagy aluljáróval kötik össze. Lesz benzinkút, illetve a kilépő oldalon egy nagyobb méretű kamionos pihenőt terveznek - tudtuk meg Szőke Lászlótól.

Az átkelő főépületét egyébként 1982-ben adták át. A nagyhatár a San Diegó-i határátkelő másolata. Hazánk Európai Uniós csatlakozásáig működött a vám ellenőrzés, a schengeni csatlakozással, 2007-ben a sorompókat is leszerelték.
A bontásra ítélt épületeken, épületekben látszik, hogy hosszú évekig nem használták. A galambpiszok bokáig ér, madártetemek mindenütt. A sok folyosón ugyanis még a galambok is elkeveredtek és nem találták a kiutat. Nyilván emberek is "megszálltak" a falai között, erre utalnak az üres italos üvegek.

Mindenesetre, siralmas a látvány és már egyáltalán nem ijesztő, mint volt évtizedekkel ezelőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában