1982-ben adták át

2023.08.03. 16:20

Bontják az egykori útlevélkezelő fülkéket a hegyeshalmi határon - Fotók

Már a ki- és belépő oldalon is bontják az egykori útlevélkezelő fülkéket a hegyeshalmi nagyhatárnál, ami miatt a napokban a forgalmat is elterelik ideiglenesen.

Mészely Réka

A kilépő oldalon a tetőszerkezeti műtárgy nagy részét elbontották. Szőke László polgármester is megtekintette a munkálatokat.

Fotó: Kerekes István

A központi épülethez csatlakozó kétoldali tetőszerkezeti műtárgyat a tartópillérekkel és a kiemelkedő útszegéllyel együtt augusztus 19-ig számolják fel. Az M1-es autópálya ezen szakaszának akadálymentesítése már évekkel korábban felmerült, erre több különböző terv is született. 

A napokban számoltunk be arról, hogy megkezdték Hegyeshalomnál az M1-es autópálya mellett az egykori útlevélkezelő fülkék felszámolását. Elsőként a kilépő oldalon álltak neki a munkának. 

Egy hét után újból kilátogattunk, hogy lássuk, hogyan haladtak a kivitele­zéssel. 

– Nyolc kapuköz volt, abból hatot már elbontottak a kilépő oldalon – mutatott rá Szőke László hegyeshalmi polgármester, aki elmondta, az M1-es autópálya ezen szakaszának akadálymentesítése évek óta téma, több terv is született rá. Többek közt olyan is, ami több épület elbontásával is járt volna. 

Most információink szerint a központi épülethez csatlakozó kétoldali tetőszerkezeti műtárgyat számolják fel a tartópillérekkel és kiemelkedő útszegéllyel együtt augusztus 19-ig. A belépő oldalon a napokban egy brit akciósorozat jeleneteit forgatták, de a stáb levonult, így ott is nekiálltak a bontásnak. 

 

– A hegyeshalmi nagyhatár a San Diegó-i határátkelő másolata, 1982-ben adták át – avatott be a faluvezető, aki pályáját még a vámhivatal munkatársaként 1987 októberétől itt kezdte. Azóta sok mindent látott az ország egyik legforgalmasabb határátlépője. 
– NDK-sok tömegei léptek át itt Ausztriába, sokan a kukoricásban hátrahagyva Trabantjukat. A legnagyobb forgalom viszont akkor volt itt, amikor a vámkedvezményeket kihasználva ezrek indultak el műszaki termékeket vásárolni, volt, hogy a belépő és kilépő oldal nyolc-nyolc sávját üzemeltetni kellett. Uniós csatlakozásunkig üzemelt a vám, a schengeni csatlakozás után, 2007 karácsonyán pedig leszerelték a sorompókat – emlékezett vissza Szőke László. 
 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában