70 ezer ember, 62 település biztonságáért dolgoztak

2023.11.14. 18:46

Lébényi zsilip - 3,9 milliárdos projekt zárult az árvízvédelemért a Rábán és Rábcán - fotók

A víz az úr, akkor is, ha sok van és akkor is, ha kevés – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Rába és a Rábca folyó mentesített öblözeteinek árvízvédelmi fejlesztése című projekt átadóján a lébényi zsilipnél. Térségünkben átépítették az évszázados lébényi, mosonszentjánosi, mosonszentmiklósi és börcsi zsilipeket. A 3,9 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 62 település hetvenezer lakója árvízvédelmi biztonsága nőtt. A szakemberek szerint az itteni megoldások példaként szolgálnak más folyóknál is.

Mészely Réka

Fotók: Kerekes István

  • A víz az úr, akkor is, ha sok van és akkor is, ha kevés – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a Rába és a Rábca folyó mentesített öblözeteinek árvízvédelmi fejlesztése című projekt átadóján a lébényi zsilipnél.
  • Térségünkben átépítették az évszázados lébényi, mosonszentjánosi, mosonszentmiklósi és börcsi zsilipeket.
  • A 3,9 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 62 település hetvenezer lakója árvízvédelmi biztonsága nőtt.
  • A szakemberek szerint az itteni megoldások példaként szolgálnak más folyóknál is.

Közel négymilliárd forintból valósult meg a Rába és a Rábca folyó mentesített öblözeteinek árvízvédelmi fejlesztése című projekt, melyet kedden a lébényi zsilipnél mutattak be. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósága lébényi zsilipnél sajtónyilvános projektátadóra várta az érdeklődőket kedden délután. Egy 3,9 milliárd forintos beruházás részleteit ismertették.

– A Rábca nem egy szeszélyes folyó, ugyanakkor ez a pályázat nekünk a nyugalmat és biztonságot hozta – köszönte meg a lébényi polgármester, Kovács Gábor a fejlesztést, mely árvízi biztonságot jelent a térségben élőknek.

– A magyar vízgazdálkodásban most "aratunk" novemberben: egyrészt mert véget ért a KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) 2014-2020 közötti ciklusa, továbbá a vízgazdálkodás elfogadottabbá vált – vette át a szót Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója, aki rámutatott arra, hogy a klímaváltozás miatt hatalmas árvízekkel kell szembenézni, de akár a tavalyi évre jellemző aszályos időszakkal is.

– Rá kellett mindenkinek döbbenni arra, hogy vízkészleteink végessé váltak, és nagy igazság, hogy a folyóink nem a vízkészletünk táplálói, hanem megcsapolói lettek. Ez ellen tenni kell. A mostani beruházás arra mutat rá, hogy mindig van megoldás. Össze kell csíszolódnia a természetvédelemnek, mezőgazdaságnak és a vízügynek ezekben a kérdésekben – hívta fel a figyelmet a szakember.

Sopronyi László, a kivitelező Mészáros és Mészáros Zrt. területi főmérnöke a 2021 szeptemberében kötött szerződés óta eltelt fejlesztéseket összegezte. Így térségünkben az évszázados mosonszentjánosi, lébényi, mosonszentmiklósi és börcsi zsilipeket korszerűsítették.

– A zsilipek rossz állapota korábban az elsőrendű védvonal állékonyságát veszélyeztette, így az öblözet árvízi elöntési veszélyének csökkentéséért az átépítésük régóta indokolt volt – húzta alá Nagy István agrárminiszter. Kiemelte: "Közös érdekünk, hogy vízminőséget minél jobb állapotban tartsuk. Az itt élő ember nem létezhet az itteni táj nélkül. Ezért is fontos ez a csaknem 70 ezer emberre hatással lévő projekt, amely közvetve, a mentesített árvízi öblözetekben 62 települést érint."

Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója szerint egy komplex, új szemléletű árvízvédelmi beruházást fejeznek be, ami példaként szolgál a hasonló gondokkal küzdő folyóknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában