Legszebb környezet

2023.11.22. 15:13

Kerékpárút-átadó show-elemekkel Tatabányán

Megépültek az Által-ér völgyi kerékpárút tatabányai szakaszai, mintegy öt kilométer hosszan szelik át a várost.

Kiss T. József

Az Által-ér völgyi kerékpárút újabb gyöngyszemmel gazdagodott, a tatabányai szakasz és a csatlakozási pontok kiépítésének munkálatai nemrégiben befejeződtek. Ezzel a mintegy 6 kilométeres szakasszal az Oroszlány, Környe felől érkező kerékpárosok Tatabányán is kerékpárúton haladhatnak tovább Vértesszőlős, Tata és Dunaalmás irányába. Az elkészült kerékpárutakhoz három csatlakozási pontot alakítottak ki, Dózsakert, Kertváros városrész és a Tata- bánya–Környe Ipari Park felé hoztak létre leágazásokat. Ezek a következők: Jegenye utcai, Búzavirág úti és a Tatabánya–Környe Ipari Park irányába. 

A szalagot a Tatai AC teremkerékpározói szakították át két keréken. Látványos gyakorlatukat azonban nem ajánlott utánozni, veszélyes! Fotó: Kiss T. József

A beruházás a hivatásforgal- mi kerékpározás mellett a környezetbarát, fenntartható közlekedési mód elterjedését is segíti, ösztönzi. A cél, hogy a meglévő kerékpárút-hálózati elemekhez, a Bánhida és Dózsakert kerékpárúthoz csatlakozó, a települési kerékpárforgalmi hálózati terv koncepciójába illeszkedő legyen az új kerékpárút-nyomvonal az Által-ér mentén. 

Az Által-ér völgyi kerékpár- út, II. ütem átadóünnepségén avatóbeszédet mondott Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere, Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő és Gurmai Zita országgyűlési képviselő. A Sportért Felelős Államtitkárság képviseletében Märcz Tamás igazgató, a kivitelező cég részéről Pap László ügyvezető volt jelen. „Nehéznek, kockázatosnak ígér- kezett ez az év a kerékpárút-építést illetően, de aztán sikerült összefogással a kivitelezővel is megegyezni, elkészültek a tatabányai csatlakozások, csomópontok. Rekreációs célokra is nagyszerű ez az Által-ér völgyi kerékpárút” – mondta Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere. 

Bencsik János beszélt a kerékpárút-hálózat bővüléséről, arról, hogy Baj és Agostyán között is tervezik, ezáltal egyre több kerékpárutat fedezhetnek fel a bringások. 

A szabadidős sportlétesítményt a Tatai AC Teremkerékpár Szakosztályának fiataljai és a bokodi terem-kerékpározók avatták fel látványos bemutatójukkal. Edzőjük Schőn Martin, akinek a legjobb eredménye világbajnoki 4. helyezés. 

Kerékpárút számokban

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 808,15 millió forint vissza nem téríntendő támogatással és önrésszel valósult meg. A projektzárón elhangzott: a több mint 3,5 kilométer hosszú kerékpárhálózatot 151 munkanap alatt sikerült megépítenie a kivitelezőknek. A kivitelezők megmozgattak 6 ezer köbméter földet, 8 ezer tonna zúzott követ, 4200 méter beton útszegélyt építettek ki, s 1300 tonna aszfaltot használtak. A korlátok 240 méter hosszan lettek kiépítve, s 73 közúti jelzőtáblát is kihelyeztek, napelemes lámpákat is bekötöttek, telepítettek 900 méter új kerítést, kerékpároshidat az Által-ér fölé, s 7 ezer négyzetméter zöldfelületet füvesítettek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában