Tehetséggondozás és királykategória

2023.11.18. 14:08

A Red Bull Forma-1-es csapatának mérnöke kápráztatta el a győri egyetem hallgatóit - galéria

A nemzetközi Formula Student-versenycsapatok mintegy 200 hallgatója vesz részt a Széchenyi István Egyetem által 9. alkalommal megrendezett Formula Student Symposiumon november 17. és 19. között., melynek megnyitóját szombaton délelőtt tartották az egyetemen. A konferencia rangját mutatja, hogy elismert mérnökök tartanak előadásokat a fiataloknak, köztük olyanok is, akik a Formula–1-ben dolgoznak vagy dolgoztak.

Barki Andrea

Fotók: Rákóczy Ádám

  • Hat ország mintegy 200, a jövő Formula 1 mérnökeként számba jöhető hallgató találkozott 22 előadóval Győrben.

A Formula Student csapatok óriási lehetősége a Győrben szervezett világtalálkozó, amely a csapatok a fejlesztési ciklusához illeszkedik. Jelenleg járművük tervezési időszakában vannak, amikor új inspirációt kaphatnak az előadást és wokshopokat tartó, a motorsport világában világhírűnek számító vendég mérnököktől. Az előadók érkeznek a Forma 1-ből is. A világ 16 országából érkező csapatoknak egy egészen különleges élmény, hogy egyrészt egymással is találkozhatnak, másrészt a világ élvonalába tartozó mérnököktől tanulhatnak.

A Formula Student csapatok évről évre új autót készítenek egy egyéves fejlesztési ciklusban. Ősszel terveznek, tavasszal építenek, ilyenkor a műhelyben zajlik a munka, nyáron pedig tesztelnek és a nemzetközi versenyekre készülnek fel. Előnnyel indulhatnak azok a fejlesztés során, akik a győri konferencián részt vesznek, az előadó mérnökök ugyanis nemcsak a motorsport világából érkeznek, sokszor a Formula Sturdent versenyeken bíróként is jelen vannak.

A fiatalok előadásokat hallgatnak, workshopokon vesznek részt, ahol mélyebben tárgyalják a témákat, de közösségi eseményeket is szerveznek számukra.

Nem leheteltlen, hogy a nemzetközi csapatokban dolgozó legtehetségesebb, legjobb fiatalok pár év múlva egyenes a Formula 1, vagy más motorsportban dolgozhatnak.

Előadásokat tartott

Claude Rouelle járműdinamikai szakértő, az Optimum G elnöke, a Formula Student legendája, a mozgalom egyik legtapasztaltabb bírója és legkorábbi támogatója.

Miroslav Zrncevic, a Bugatti Rimac vezető teszt- és fejlesztési pilótája, aki a világ leggyorsabb szériaautója, a Rimac Nevera volánja mögött ült, amely számos világrekordot döntött meg.

Owen Carless, a Red Bull powertrains mechanikai szimulációs részlegének vezetője, aki több mint tizenkét éve dolgozik a Red Bull Racing Forma-1-es csapatával, és hatalmas tapasztalatot gyűjtött az FSG vezető tervezőbírójaként eltöltött hét év alatt.

Hegedűs Andor, aki több mint egy évtizedes F1-es tapasztalatával hozzájárult a Red Bull Racing bokszkiállásos legénységének teljesítményének javításához, ami lehetővé tette számukra, hogy többször megdöntsék a leggyorsabb boxkiállási világrekordot.

A Formula Student egy nemzetközi mérnökverseny versenysorozat, melynek célja egy olyan formula autó tervezése, megépítése és képzeletbeli piacra vitele, amelyet kizárólag egyetemi hallgatók valósítanak meg. A világ minden pontjáról érkező csapatok nemzetközi versenyek keretein belül mérkőznek meg egymással. Ezeken a világszerte megrendezett versenyeken egyetemistákból álló csapatok saját tervezésű versenyautóikkal mérik össze tudásukat, illetve prezentálják munkájukat a bíráknak.

 



 

A győri Arrabona Racing Team 2014-ben alakult a Széchenyi István Egyetem hallgatóiból, azzal a céllal hogy a Formula Student versenysorozat aktív résztvevői lehessenek. Már az lső szezonukban ők lettek az első olyan magyar Formula Student csapat, amelynek sikerült megszereznie az összesített első helyezést egy nemzetközi Formula Student versenyen. Már nyolc sikeres szezonon vannak túl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában