Közügyek

2023.11.02. 10:23

A partnerségért demonstráltak Győrben a közgyűlésen

Utcákat neveztek el, parkolási rendeletet módosítottak, intézményi vezetőt neveztek ki, támogatásokról döntöttek a győri képviselő-testület októberi közgyűlésén kedden. Az ülés elején Tamás Imréről, a Révai-gimnázium legendás, Pro Urbe díjas igazgatójáról is megemlékeztek. Az ülésen a győrszentivániak küldöttsége is részt vett, a partnerségi egyeztetés pontnál felállva demonstráltak.

Kisalföld.hu

Felállva, bekötött szájjal hallgatták az elhangzottakat. Fotó: Csapó Balázs

A képviselők vita nélkül elfogadták az önkormányzat 2023. évi költségvetésének első féléves végrehajtásáról szóló beszámolót és a költségvetési rendelet módosítását. Igazított a testület egy áprilisi rendeleten, amely a fizető-parkolóhelyek üzemeltetéséről szól: ez a Kálvária utca, Galamb utca, Bem tér, Dr. Petz Lajos utca, Baross Gábor út, Szigethy Attila út, Bakonyi út által határolt területen lévő utcákat érinti. A III/C övezetre érvényes lakossági parkolási bérletre a Budapest–Hegyeshalom vasútvonal, az Újlak utca, Vasút utca, Honvéd utca, Kálvária utca, Bakonyi út, Szigethy Attila út páratlan oldala, Szabolcska Mihály utca, Mészáros Lőrinc utca, Tihanyi Árpád út által határolt területen lakással rendelkező személyek jogosultak. 

A testület tárgyalt a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 2017-es önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről. A teremben lévő látogatók felállva követték figyelemmel a napirendi pont tárgyalását. A győrszentiváni ipari park átminősítése kapcsán a helyi lakosok a partnerségi egyeztetés során találkoztak a lakóhelyük közvetlen környékét érintő beruházást megelőző, a területet különösen veszélyes ipari területté (GIPZ) minősítő eljárással, azóta minden fórumon igyekeznek azt megakadályozni, életminőségüket megőrizni. Attól tartottak, hogy megszűnik a módosítással a személyes egyeztetés lehetősége. 

Dr. Bakonyi Bernadett aljegyző elmondta, a partnerségi egyeztetést kormányrendelet szabályozza. Dr. Dézsi Csaba András idézte is a jogszabályt, amely szerint az online térbe feltett anyagokról az önkormányzat a szokásos módon tájékoztathatja a városlakókat és személyes konzultációkkal kikérheti a véleményüket. 

Testvérvárosa Győrnek az Izrael északi részén fekvő, 42 ezer lelkes Nof HaGalil. A városban élők az elmúlt hetekben nehéz helyzetbe kerültek, ki vannak téve a Hezbollah és egyéb arab csoportok támadásának. Ronen Plot polgármester sürgős anyagi segítséget kért Győrtől óvóhelyeik felújításához és felszereléséhez. A testület 5 millió forinttal támogatta a kérést. 

A városban több név nélküli közterület elnevezése vált szükségessé, amelyre a képviselők többek között neves közéleti személyeket is javasoltak. Lesz Kolozsváry Ernő és Palotai Károly tér, Markó Iván, Törőcsik Mari és Vági Miklós utca. Az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat igazgatójának 2028. november 13-ig Mátrai Anikót bízták meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában