Hiánypótló kötet

2023.10.13. 06:54

Selmecbányától az 1921-es népszavazásig - Könyvbemutatót tartottak Sopron - galéria

Hiánypótló könyv jelent meg a Soproni Egyetem diákságának egykori hőstetteiről, Selmecbányától a soproni népszavazásig 1918-1921 címmel. A könyvbemutatóra, valamint az azt követő pódiumbeszélgetésre csütörtökön délután került sor a Ligneumban.

Varga Henrietta

A korabeli fotókkal illusztrált könyvet az érdeklődők a soproni Cédrus Könyvkereskedésben vásárolhatják meg.

A rendezvényen dr. Fábián Attila, az egyetem rektora köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy a könyv méltó emléket állít és egyúttal újra életre kelti a 102 évvel ezelőtti diákságot, hűségüket, hazaszeretetüket, valamint kitartásukat. Az egyetem egy meghatározó időszakáról mesél, hiteles források alapján.

Az eseményen részt vettek a kötet szerzői is, dr, ifj. Sarkady Sándor, Szemerey Tamás, Gál Péter József, dr. Sági Éva, valamint Nagy Roland.

- 2021-ben a Nyugat-magyarországi felkelés, illetve a soproni népszavazás 100 éves évfordulójára készítettünk egy emlékkiállítást a hallgatók Nyugat-magyarországi felkeléskor, valamint a népszavazáskor betöltött szerepéről, azért, hogy egy kicsit ismertebbé tegyük és el tudjuk választani a Rongyos Gárdával való összemosásukat.

A kiállítás tartalmát már akkor szerettük volna megjelentetni, ez a kiadvány született meg most – mondta dr. Sági Éva, a Soproni Egyetem Központi könyvtár és levéltár vezetője.

- A kötet első két fejezete korábbi tanulmányokat dolgoz fel, míg a harmadik fejezet tartalmazza a kiállítás anyagát. Elmondhatom, hogy a könyv egy rendkívüli összefogásnak köszönhető, hiszen sok kordokumentumot, fényképet kaptunk magánemberektől, az ország minden területéről érkeztek felajánlások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában