Felsőoktatás

2023.10.11. 20:00

Karriernapot és expót tartottak a SZE jogi karán - Az egyetem utáni időkre tekintgettek Győrben - fotók

Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal karriernapot tartottak a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán szerdán.

Bella Violetta

Fotók: Nagy Gábor

  • Kitelepült standok és kerekasztal beszélgetések egyaránt segítették azt, hogy a kar hallgatói közelebb kerüljenek választott pályájuk életpályáihoz, munkarutinjához.
  • Bemutatkozott a rendezvényen az ügyvédi Kamara, a törvényszék, a kormányhivatal, a főügyészség, és a vármegyei rendőr-főkapitányság.

Erdős Csaba dékánhelyettes elmondta, hogy a legjelentősebb munkaerő-felszívó erővel a közigazgatás és az ügyvédi pálya hívogatja a hallgatókat, de valamennyi pálya vonatkozásában kedvezőek az itt végzettek elhelyezkedési lehetőségei.

– A jogi végzettséget tartjuk az egyik legsokoldalúbb diplomának. A közélet roppant színes és a hagyományos jogászi hivatásrendeken kívüli pályákon is szükség van kiművelt emberfőkre, és arra a világlátásra, amit a jogi egyetem kínál. Nem szakbarbárokat képzünk, hanem próbálunk olyan  széles látókörrel és kritikus szemlélettel bíró hallgatókat kibocsátani, akik állást tudnak foglalni közéleti kérdésekben, igényesen meg tudnak szólalni. Nincs olyan területe az életünknek, ahol ezekre a képességekre ne lenne igény.

Elmondta, a klasszikus jogászi – ügyvédi, ügyészi, bírói, közigazgatási – pályákon túl a nyomozóhatóságoknak, tehát a rendőrségnek, NAV-nak is szüksége van jogászokra, de a közjegyzőségre is egyre több feladat hárul, például az egyre táguló permegelőző funkcióik miatt. A munka világával kapcsolatos elvárások és a realitás nem mindig van összhangban, ezért érdemes arról beszélgetni, hogy milyen készségek és attitűdök szükségesek az egyes hivatásrendekben, mert ebben óriási szórás lehet.

Elárulta, hogy nem csak az esemény kínál lehetőséget eszmecserére, mert a jogi kar mellett működő társadalmi tanácsban rendszeresen megszólítják a munkaerőpiaci szereplőket, hogy a képzést az ő meglátásaik szerint tudják formálni.

Szentirmay Anna harmadéves tanuló például még keresi az útját, ezért is fontosnak tartja a karriernapot. – Felkapott, de még nem eléggé kutatott téma szerinte a szoftverjog és a licencek területe. – Az internet egyre nagyobb teret nyer mindenki éltében, aminek sok jogi vonzata van és még rengeteg területre nincs szabályozás. Az ötéves osztatlan képzés azért jó mert időt ad arra, hogy mindenki megismerje a lehetőségeket. Elég sok partner ügyvédi irodája van az egyetemnek, valamint Győrben hangsúlyos az ipar, ezért a cégjogász területen is sokan helyezkednek el.

Sok PHD hallgató is oktat bennünket, általuk közelebb kerül az a gondolat, hogy egyszer mi is végzünk és rajtuk keresztül láthatjuk, hogy van egy átvészelési időszak is a hivatás elején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában