Tudományról érdekesen

2023.10.13. 06:39

Hol állhatott a mosoni ispáni vár? Napjaink régészetéről beszélgettek a mosonmagyaróvári Cselley-házban - fotók

Hegyeshalom területén lakhattak a római korban? Mire bukkantak a déli tehermentesítő út feltárásakor? Ezekre is választ kaphattak az érdeklődők Czuppon Tamás múzeumigazgató előadásában.

Mészely Réka

Czuppon Tamás régész-muzeológus, a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum igazgatója. Fotók: Kerekes István

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat részeként, a Múzeumi esték ismeretterjesztő-tudományos előadássorozat keretében Czuppon Tamás régész-muzeológus, a Hansági Múzeum igazgatója a régészet történetén keresztül napjainkba kalauzolt, rámutatva, hogy milyen modern technológiák, társtudományok segítik a régészek munkáját a 21. században.

Az igazgató kitért a mosoni ispáni vár feltárására. Mint elmondta, itt már a 9-10. században erődítmény állt, körülbelül a Királydomb utca és a Haller-iskola között.

Külön beszélt a hegyeshalmi régészeti munkáról is, ahol 640 római kori érmét találtak, és minden bizonnyal egy római kori településrészre is rábukkantak. 

Szintén új lelőhely található a déli tehermentesítő útnál, ahol nagyon sok állatcsont került elő, és a szálak egészen az őskorig vezethetőek vissza. A kutatás még folyamatban van, a részletekre még visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában