kisalfold.hu videó

2023.10.29. 07:01

110-el végigautóztuk a 83-as főút Győr-Pápa közötti szakaszát + videón az új út

Nemrég adták át a 83-as főút Győr és Pápa közötti mintegy 36 kilométer hosszú szakaszát. Bejártuk a szakaszt.

Kisalföld.hu

Fotó: ambu_transp

 A mintegy százmilliárd forintos beruházás eredményeként húsz perccel rövidül a menetidő a két nagyváros között, ráadásul a fejlesztés révén a 83-as főút északi vonala mellett található települések forgalma is enyhül a jövőben.

Videó

A harminchat kilométer hosszan épülő, új nyomvonalú pálya projektje két szakaszban készült el az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában: a Pápa és Tét-dél csomópont közötti 18,4 kilométeren 15 műtárgy és két külön szintű csomópont, valamint egy vasúti felüljáró épült meg a pápai repülőteret bekötő úton. A Tét-dél csomópont és a Győr közötti 17,6 kilométeres szakaszon pedig nyolc műtárgy kapott helyett, és négy külön szintű csomópont is megépült (Tét-dél, Tét-észak, Győrszemere, Koroncó).

Nyomógombos jelzőlámpa segít

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a mintegy száz milliárdos forintos beruházással elkészült fejlesztés újdonsággal is szolgál: egyedülálló az országban, hogy a győri bevezető szakasz mindkét turbó körforgalmában nyomógombos jelzőlámpa segíti a jövőben a gyalogosok, és a kerékpárosok átkelését.

Számos érdekesség

A projekt jelentőségét mutatja, hogy összesen 3 613 822 m3 földanyagot mozgattak meg, több mint 110 000 m3 betont, és több mint 141 000 m3 aszfaltot építettek be a szakemberek.

Emellett a beruházáshoz felhasználtak mintegy 150 kilométernyi szalagkorlátot és 71 kilométernyi vadvédő kerítést is. A projekt érintett szakaszán a zöldövezet növelése érdekében 2024. áprilisig 9900 fát és 207.131 cserjét is telepítenek. Erről készült cikkünket és videónkat itt tekinthetik meg

A Magyar Közút nemrég a lámpás csomópontok használatának veszélyeire hívta fel a figyelmet >>

A hivatalos átadás pillanatait pedig itt nézhetik vissza >>

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában