kisalfold.hu videó

2023.10.15. 21:01

Pápa-Győr 83-as főút - Extra érdekességek: 140 ezer köbméter aszfalt, 150 kilométer szalagkorlát - fotók, videó

Szombaton átadták a 83-as főút Pápa és Győr közötti mintegy 36 kilométer hosszú szakaszát. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet arról, hogy mennyi aszfaltot és betont építettek be a szakemberek, mennyi földanyagot mozgattak meg a munkálatok során, illetve, hogy az aszfaltrétegek milyen innovatív megoldással készültek.

Ollári Gergely

Fotó: ambu_transp

Győrszemere, Tét, Gyarmat és Takácsi települést elkerülve valósult meg a Győr és Pápa közötti 2x2 sávos 83-as főút közel 36 kilométer hosszon. A beruházás hozzájárul az érintett régió fejlődéséhez, és megoldást jelentenek a meglévő közlekedési problémák javítására.

Az ambu_transp videója

A megépült szakaszon 23 darab műtárgy készült. A Pápa – Győr közötti szakaszon megépült hat különszintű csomópont (Pápa-észak, Gyarmat, Tét-dél, Tét-észak, Győrszemere, és Koroncó csomópontok), míg Győr bevezető szakaszán két szintbeni turbó típusú körforgalmú csomópontot alakítottak ki.

Az élővilág és a közlekedésbiztonság fokozása érdekében a szakasz teljes hosszán vadvédő kerítés, valamint egy vadátjáró és öt vadátjárásra alkalmas objektum is épült.

A projekt jelentőségét mutatja, hogy összesen

  • 3 613 822 m3 földanyagot mozgattak meg,
  • több mint 110 000 m3 betont,
  • és több mint 141 000 m3 aszfaltot építettek be a szakemberek.

Emellett a beruházáshoz felhasználtak mintegy 150 kilométernyi szalagkorlátot és 71 kilométernyi vadvédő kerítést is. A projekt érintett szakaszán a zöldövezet növelése érdekében 2024. áprilisig 9900 fát és 207.131 cserjét is telepítenek.

A beruházás részeként a 83. számú főút - pápai repülőtéri 2x1 sávos bekötőút is megvalósult, amely a Pápa keleti elkerülő első ütemének is tekinthető.

A projekt további érdekessége, hogy az alap és kötő aszfaltrétegek gumiőrlemény bedolgozásával létrehozott gumibitumen felhasználásával épültek meg, ezáltal is elősegítve a hulladék újrahasznosítás innovatív megoldását. A technológia a MOL innovációjának köszönhetően már széles körben elérhető országosan is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában