A piciké a pálya

2023.09.12. 12:53

Nyilatkozatok a csornai Mosolyvár Bölcsőde átadásán

Átadták Csorna új, ötvenhat férőhelyes bölcsődéjét a Vilmos parkban. Az intézményhez 700 millió forintos támogatást kapott a város, amihez 66 milliós önrészt biztosított az önkormányzat.

Kisalföld.hu

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin (balra) és Vitályos Eszter segítségével az intézmény munkatársai avatták fel az új bölcsődét. Fotó: Tóth Attila

Fotó: Toth Attila Hungary

Vitályos Eszter államtitkár, miniszterhelyettes

Nagy öröm számomra, hogy ma együtt ünnepelhetjük a Mosolyvár Bölcsőde átadóját. Mosolyvárt Tündérország térképén Mókavár szomszédságában találjuk, közvetlenül a vadregényes Képzelet-hegység lábán, ahol körülöleli a Szeretet folyó. Mosoly, vidámság, szeretet, nincs ezeknél fontosabb gyermekeink számára. A gyermekek boldogsága és biztonsága az elsők között van. Számomra a legnagyobb büszkeséget az jelenti, hogy olyan kormány tagjaként dolgozhatok, amely legfontosabb céljának a magyar családok jövőjének biztosítását, tartja. A mai, csornai bölcsőde átadó az elmúlt két hétben a harmadik átadó, melyen részt veszek. Sosem volt még Magyarországon példa arra, hogy a kormányzat ilyen átfogó keretek közé helyezze a bölcsődei ellátás átalakítását. Magyarországon bölcsődés korú gyermekek számára nem volt még ilyen magas arányban a bölcsődei ellátás, mint ahogy az most jelenleg biztosított. 2010-het képest kétszerese a férőhelyek száma Magyarországon. Jelenleg a három év alatti gyermekek közel 22 százaléka számára elengedő bölcsődei ellátást biztosító férőhely működik hazánkban, 2010-től 2023 augusztusáig mintegy 90 százalékkal, 32 ezerről, 61 ezerre növeltük a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek számát. Jelenleg mintegy 10 ezer bölcsődei férőhely fejlesztése van folyamatban.

Ezen a területen is temérdek munka áll még előttünk, de ezek olyan számok és tények, melyekre joggal lehetünk büszkék, hiszen, ha még mindig a számokat nézzük, elmondhatjuk, hogy ma egy 56 férőhelyes, négy csoportszobás bölcsődét avathatunk. A tervezők és a pályázó önkormányzat mindenre gondoltak. A megvalósítást az európai unió és  a magyar kormány közel 700 millió forintos támogatása segítette. A csornai önkormányzat 66 millió forint önrészt biztosított. De nem szabad csak a számok oldaláról nézni az új bölcsődét. Nem csak falakat, nem csak tereket, csoportszobákat és férőhelyeket látok, hanem azt a varázslatos helyet, ahol a kicsik első élményeiket szerzik majd a nagyvilág fontos ügyeiről, a közösségről, a barátságról. Ahol rácsodálkozhatnak a világra, ahol annyi felfedezni való csoda és szépség várhat rájuk.

Nincs fontosabb a gyermekink boldogságánál és biztonságánál, éppen ezért különleges tisztelettel köszönöm meg mindazok munkáját, akik az új bölcsőde megálmodásában, megtervezésében és építésében részt vettek. Kívánom a legjobbakat és legszebbeket, azoknak a nevelőknek, pedagógusoknak, dajkáknak, szakembereknek, akik Mosolyvár hűséges katonáiként sok éven át vigyázzák majd a jövőnkbe vetett hitünk képviselőit, a sok pici, fecsegő, tipegő, minden lépését, álmát és gondolatát.

Gyopáros Alpár kormánybiztos, országgyűlési képviselő

Köszöntőként az az egy mondat is elég lenne, hogy Csorna városa soha nem fejlődött annyit, mint az elmúlt tíz évben. A legrégebb óta várt, hosszú évtizedes álmunk a csornai elkerülőút megépítése volt. Az M85-ös és M86-os utak fejlesztése, a régi 85-ös és régi 86-os főutak városon belül szakaszain megújulása. Új járóbeteg épületet kapott a Margit kórház. Folyamatos a városház épületének és a környezetének megújítása. A premontreiek megépítették a 900 éves jubileumra az új épületszrányat, melyben helyet kapott az idősek otthona. Kialakításra került a látogatóközpont, megújult az üzletsor és színfoltja lett a városnak. Megépült a mentőállomás és új járművek álltak szolgálatba. Megújult a közútkezelő mérnökségének területe és új járművekkel gazdagodott a zrt.

  • Keveseknek szembetűnő, de fontos fejlesztés volt a szennyvíztisztító fejlesztése. Az lenne szembetűnő, ha nem történt volna meg. Felújítottuk az ifjúsági házat, mely a méltán híres Pántlika néptáncegyüttes otthona. Megújult a Szent Antal temetőben a ravatalozó, folyamatosan újul meg a keleti ipari terület: közműfejlesztés, kerékpárútépítés. Legfontosabb vagyongyarapodás Csornán a termálkút és kertészet megvásárlása volt. Fontos a volt Richards-terület megvásárlása, ami óriásai potenciálokat rejt magában. Megújul a járásbíróság épülete.
  • Vannak persze folyamatban lévő, fontos fejlesztések. Be kell fejeznünk a tanuszodaberuházást, mely a kivitelező hanyagsága miatt szakadt félbe. A közbeszerzési eljárás folyamatban van. Amint lehetőség lesz rá, hiszen teljesen előkészített fejlesztés, megépítjük azú j sportcsarnokot. Felújítjuk az Erzsébet királyné utcát, az Őrangyal temető ravatalozóját. Csak a legnagyobb és leglátványosabb beruházásokat említettem. És ma is egy megújult intézményben vagyunk, melynek rövidesen a bővítése is elkezdődik. Maga a bölcsőde is jelképezi, hogy nem csak kipipálunk feladatokat, hanem újabbakat is állítunk magunk elé.
  • A sok fejlesztésnek a záloga két dolog. Az egyik a kormányzat azon döntései, melyek a forrásokat biztosítják, illetve minden egyéb más, támogató döntés, melyek a beruházások előrehaladását megkönnyítik. A másik zálog az az eltökéltség és szorgalom, mellyel a városvezetés az elmúlt tíz évben irányítja a várost. Annak, hogy ilyen sok fejlesztést fel tudtam sorolni, forrása a gazdaságból ered. Abból az expanzív gazdaságpolitikából, amit a miniszterelnök úr 2010-ben hirdetett meg, amikor egymillió új munkahelyet ius ígért. Ez megtörtént, olyannyira, hogy nem munkanélküliség sújtja az országot, hanem a munkaerőhiány. A gazdaságnak van akkora ereje, hogy ezeket a fejlesztéseket elvégezzük. A gazdaságnak igénye is van folyamatosan a munkaerőre. Azokra az anyákra is igény van, akik a családpolitikai támogatási rendszernek és az otthonteremtési rendszernek köszönhetően egyre többen hordozzák szívük alatt gyermekeiket. Szükség van a gazdaságnak ezekre az anyákra is, hogy mielőbb visszatérjenek a munkaerőpiacra és ezért van szükség arra, hogy ezt a grandiózus bölcsődefejlesztési programot elvégezzük.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester

Csorna Város Önkormányzata elkötelezett a városban élő fiatalok, fiatal családok támogatása iránt, lehetőségeihez mérten igyekszik minél nagyobb hangsúlyt fektetni a családcentrikus működés kialakítására. Gondolok itt a fiatalok első lakáshoz jutásának támogatására, az életkezdési támogatásra, vagy a 2019 óta működő Gólyahír Programra, a szociálisan rászoruló családok pénzbeni vagy természetbeni szociális támogatására.

Az anyagi támogatási formák mellett kiemelt figyelmet fordítunk az oktatási-nevelési intézmények infrastrukturális és eszközfejlesztésére, vagy a köztéri játszóterek karbantartására, új játszóterek kialakítására, családi és gyermekprogramok, rendezvények megvalósítására.

Sikeres projekt került megvalósításra a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, a család és munka összeegyeztethetőségének előmozdítása érdekében.

Az előzményeket figyelembe véve Csorna Város Önkormányzata – felismerve a bölcsődei ellátás iránti növekvő igényt - pályázatot nyújtott be egy új, modern, a mai kor elvárásainak megfelelő bölcsőde-épület létesítésére. Az 56 férőhelyes új bölcsőde építésére a város közel 700 millió Ft vissza nem térítendő uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, amelyhez az önkormányzat további 66 millió Ft önerőt biztosított, így a kisgyermekek számára egy vadonatúj, korszerű bölcsőde készült itt, a Toldi utcában. Külön öröm, hogy a tavaly beadott újabb pályázatunk nyertesnek bizonyult, így a most átadott épület két újabb csoportszobával fog bővülni. Tehát reményeim szerint jövő szeptemberben szintén itt ünnepelhetünk.

A pályázat benyújtása, a támogatási döntés meghozatala óta eltelt időszakban nagyon sok munkát, időt és energiát fordítottunk arra, hogy az intézmény -megfelelve mind a szakmai, mind pedig a társadalmi elvárásoknak – a 2022. májusi alapkőletételt követően 2023. szeptember 1. napjától megnyithassa kapuit a legkisebbek előtt.

Természetesen, mint minden projekt, fejlesztés esetén, itt is merültek fel nem várt nehézségek, problémák, melyek olykor megoldhatatlannak látszottak. Köszönöm mindazok segítségét és türelmét, akik ezen nehézségek leküzdésében partnerek voltak. Gondolok itt a szakhatóságokra, az engedélyező szervekre, a Csapóné Hegedűs Katalin tervezőre és csapatára, a Dreiszker és Társa Kft. kivitelezőre Dreiszker Levente ügyvezető vezetésével, a Rábaköz-Sokoróalja Fejlesztési Nonprofit Kft. projektmenedzseri feladatellátására, Garab Patrícia irányításával, és nem utolsó sorban az intézmény vezetésére. Engedjék meg, hogy itt is megköszönjem munkájukat.

Az elkövetkezendő napokban, hetekben a helyiségek megtelnek élettel, gyermekzsivajjal, kacagással, igazi „Mosolyvár” válik belőle. A kisgyermekek fokozatosan megszokják az intézményi kereteket, a beszoktatást követően egyre kevesebbszer, egyre rövidebb időre maradnak itt velük az anyukák, a biztonságot, a megnyugvást napközben a kisgyermekgondozók, dajkák jelentik majd.

Kívánom, hogy az új környezetben mindenki, gyermek és felnőtt egyaránt, találja meg az örömet a mindennapok szürkeségében, a bölcsődei dolgozók ugyanolyan elszántsággal, de a körülmények által pozitív megerősítést kapva végezzék munkájukat, ahogy azt az eddigiekben is tették.

Végezetül, engedjék meg, hogy köszöntőmet egy megszívlelendő gondolattal zárjam, melyet Kodály Zoltán fogalmazott meg:

„A nevelésben a kisgyermekkor sokkal fontosabb a következő éveknél. Amit ez a kor elront, vagy elmulaszt, később helyrehozni nem lehet. Ezekben az években eldől az ember sorsa jóformán egész életére.”

Szűr Bernadett intézményvezető

Csorna városában a bölcsődei ellátás 1954 óta működik, ebben az esztendőben a Községi Tanács 30 férőhellyel alakított ki bölcsődét a faluközpontban. 1971-től újabb 20 férőhelyes bölcsődét létesítettek, így a férőhelyszám 50-re bővült. A hetvenes évek közepén azonban ez is kevésnek bizonyult, ezért a Városi Tanács a mai Szent István tér területére egy új lakótelepet, Tanácsházát – a mai Polgármesteri Hivatalt – egy 50 férőhelyes óvodát és egy 60 férőhelyes bölcsődét tervezett. Az új bölcsőde típusterv alapján épült, egyedi módon kapcsolódva a lakótelep épületeihez. A bölcsődei gondozást 6 csoportban 12 szakképzett gondozónő végezte. Az elmúlt 40 év alatt a felmerülő igények és a jogváltozó jogszabályok miatt az engedélyezett férőhelyszám többször változott, azonban az 1980-ban átadott Városi bölcsődében csak 2010-ben történt nagyobb felújítás, mely a nyílászárók cseréjét és a gyermek vizesblokkok felújítását eredményezte.

Csorna Város Önkormányzatának egy sikeres nyertes pályázatát követően 2019-ben kezdődött meg az új 54 férőhelyes bölcsőde tervezése, melynek fő irányvonala a Nevelési intézmények tervezési előírásait tartalmazó Magyar Szabvány volt, emellett a Város vezetése nyitott volt a Bölcsődei dolgozók véleményére, igényeire. Az épület részletes bemutatását vezetett körbejárás során fogom részletesen bemutatni Önöknek. A bútorzat minden csoportban egységes, egyediséget képviselnek a csoportszobák beépített szekrényei. A bútorok megfelelő elhelyezésével alakítjuk ki az elkülönített, nyugodt játszóhelyeket. A csecsemőknek biztonságos járókával teremtjük meg az elkülönített szobasarkot. Elegendő hely van a nagymozgásos tevékenységekhez és a csendes játékokhoz. A puhaságot ülőpárnákkal, játszópárnákkal, kuckóval, mesesarokkal nyújtjuk. A gyermekeknek saját helyük van az asztaloknál étkezéskor. A gondozási sorrend mellet az ülésrend is látható a csoportszobában található táblán. A nyugodt alváshoz jellel ellátott saját ágyat, állandó ágyazási helyet biztosítunk a gyermekeknek.

Játszóudvar gondozási egységenként külön került kialakításra. Innen nyílik egy udvari wc, illetve egy udvari játéktároló. Az udvaron találhatók telepített játékok, mint például babház, mászóka csúszdával, lengőhíd, homokozó, rugós játékok. Ezek mellet további nagymozgásokat kielégítő játékok: babytaxik, motorok, triciklik, labdák nyújtanak változatos játéklehetőséget. Lehetőség van asztali játékok használatára, könyvek nézegetésére is. Játszóhelyeket alakítunk ki csoportonként, és tevékenységenként. Változatos mozgáslehetőségeket biztosítunk minden évszakban a beépített és a mobil játék eszközökkel.

A játék készlet összeállításánál figyelembe vesszük a pedagógiai és az egészségügyi szempontokat, a gyermekcsoport életkori összetételét, létszámát. Biztosítjuk az anyag, a

funkció szerinti változatosságot. A játékokat funkciók szerint csoportosítva, és a gyermekmagasságában helyezzük el. Változatos eszközöket kínálunk minden tevékenységformához. (manipuláció, konstruálás, utánzás, nagymozgás, szerepjáték stb.). A nagycsoportokba babakonyhát, fodrászsarkot alakítunk ki, „fiús” és „lányos” játékokkal mindkét nem képviselői játszhatnak. Hangszerekkel, bábokkal bővítjük a játék készletet. A kognitív képességek fejlesztéséhez különböző logikai játékokat ajánlunk (kirakók, dominók, puzzlék). Minden korcsoportban vannak ismeretet adó, mesélhető képeskönyvek az aktuális évszaknak, ünnepnek megfelelően. Mozgásfejlesztő játékok is vannak a szobákban. (kisautók, ugráló pónik, babytaxik, motorok.) Egyes eszközök csak állandó felügyelet mellett használhatók Pl-ul: ollók, fűzhető gyöngyök. Ezeket magas, zárt helyen tároljuk.

Bízom abban, hogy a Mosolyvár bölcsőde modern, mai kornak megfelelő épülete a benne dolgozó kolléganőim sokszínű tevékenysége, a kisgyermeknevelés jó gyakorlatának minél szélesebb alkalmazása, szolgálja a gyermekek minél szélesebb személyiség fejlődését. Hisszük, hogy boldog gyermekkort, egészséges testi, lelki és szociális fejlődést biztosítunk, a bölcsődei kor végére érett, óvodai élet megkezdésére alkalmas kisgyermeket nevelünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában