kisalfold.hu podcast

2023.09.09. 06:25

Idén harminc éves a győri Kardirex - dr. Vasas István főigazgató főorvossal beszélgettünk

Harminc évvel ezelőtt, 1993-ban a járóbeteg szakellátás privatizációjára számítva hozták létre Győrben az első, orvos csoport által, vállalkozási formában működtetett belgyógyászati-kardiológiai magánrendelőt. Innen indult a Kardirex Egészségügyi Központ története, melyről dr. Vasas István főigazgató főorvossal beszélgettünk.

Pozsgai Kitti

Dr. Vasas István, a Kardirex Egészségügyi Központ főigazgató főorvosa büszkén mesélt az eddig elért eredményeikről. Fotó: Pozsgai Kitti

- Családi házunk földszintjén előbb egy, majd három rendelőből álló egységet alakítottunk ki - emlékszik vissza a kezdetekre dr. Vasas István főigazgató főorvos.- A jövőt már akkor is a technika és a szakmai adottságok koncentrálásában láttuk. Az volt a célunk, hogy ambuláns keretek között biztosítsuk a várakozásmentes, definitív ellátást. A döntést egy jogszabály változás hívta életre, miszerint kórházi orvosként az osztályról távozó betegeinknek csak egy hónapnyi gyógyszeradagot írhattunk fel, emiatt a további gondozásukat nem tudtuk volna megoldani. Átéreztük a kórházi folyosókon várakozó betegek helyzetét és úgy gondoltuk, hogy mi szívesen fizetnénk a várakozásmentes ellátásért.

Hallgassa meg!

Közben Magyarországon végbement a rendszerváltás, ami alatt elindultak a különböző privatizációs folyamatok, ezek kapcsán pedig a pénzintézetek és a magánbiztosító társaságok a kockázat csökkentése céljából komplett kardiológiai kivizsgálást írtak elő a nagy összegű életbiztosításaikhoz.

- A kórházon kívül csak nálunk voltak meg a technikai feltételek a szükséges vizsgálatok elvégzésére, így első pácienseink zömében a cégvezetők és a vállalkozók köréből kerültek ki, de a Kardirex már azelőtt biztosította több cég munkatársainak a teljes körű ellátást, mielőtt a munkáltatók részére kötelezővé vált volna a foglalkozás-egészségügyi ellátás. A megyében elsőként kaptunk működési engedélyt foglalkozás-egészségügyi szakrendelésre.

Rövid időn belül bővült a szakrendelők száma, a Kardirex pedig piacvezetővé vált a szektorban. Munkapszichológiai labort hoztak létre, beintegrálták a munkahigienes és munkabiztonsági csoportot, itt jött létre az ország első magánszférában működő foglalkozás-egészségügyi központja.

- Ezután a járóbeteg szakrendelések további bővítésére helyeztük a hangsúlyt, jelenleg harmincféle szakorvosi szolgáltatást működtetünk fogászattal, patikával, fülzúgás diagnosztikával. Fiam, dr. Vasas Norbert centrumvezető főorvos pedig létrehozta Euópa egyik legszínvonalasabb egynapos sebészeti centrumát.

A Kardirex állandó mecénása és egészségügyi támogatója a helyi kulturális életnek, a művészetnek is. 

A lélek egészsége legalább annyira fontos, mint a testé. Mi értünk a testhez, a művészek a lélekhez. Összefogva, együttműködve csodálatos dolgokat tudunk elérni, új világokat építhetünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában