Határtalanul program

2023.09.14. 14:01

A csornai diákok a Vajdasággal ismerkedtek

A Vajdasággal ismerkedtek meg a közelmúltban a csornai Rákóczi-iskola diákjai. A Határtalanul program keretében utazhattak a gyerekek.

Cs. Kovács Attila

A csornai diákok a Kazán-szorosban is jártak. Fotó: Rákóczi-iskola

A Vajdaságban kirándulhattak a Határtalanul program keretében a csornai II. Rákóczi Ferenc katolikus általános iskola hetedik osztályos diákjai. A gyerekek élményekkel és emlékekkel tele tértek haza a négynapos túráról.

A diákok megnézték a térség nevezetességeit, jártak a Vajdaság fővárosában, Újvidéken, a Duna–Tisza torkolatánál is. Az újvidéki városháza, a katolikus templom, a püspöki palota és a görögkeleti székesegyház is szerepelt a programjukban. Felkeresték Pétervárad erődítményrendszerét, amely a történelmi Magyarország legnagyobb erődje volt. Útban Belgrád felé elhaladtak a Száva és a Duna összefolyásánál. A szerb fővárosban megtekintették a szerb parlament épületét, a nándorfehérvári várnál érdeklődve nézegették az ősi véseteket, amiket az unatkozó török katonák hagytak maguk után. A nándorfehérvári csata emlékművénél elénekelték a Himnuszt. Jártak a pravoszláv Szent Száva-székesegyházban.

A csornai rákóczisok a továbbiakban kirándultak a Kazán-szorosba, látták a csillag alakú szendrői várat, Galambóc várát, a nevezetes Vaskapu-szorost. Meglátogatták Nagybecskereken a helyi templomot, Eleméren megkoszorúzták Kiss Ernő honvéd tábornok sírját. Elutaztak Zentára, majd Tóth­faluban Rákóczi szobránál hajtottak fejet.

A csornai diákok a Kazán-szorosban is jártak. Fotó: Rákóczi-iskola

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában