Kölcsönzés bármikor gyorsan, útközben

2023.08.04. 20:43

Van élet a könyvtárban - Győr-Moson-Sopronban egyre többen kölcsönöznek

Növekszik a könyvtárba járók száma, mára ismét a pandémia előtti időszakot közelíti – mondják vármegyénk intézményeinek vezetői. Igyekeznek olvasókat csábítani és megtartani, de a fiatalokat egyre nehezebb. Ennek egyik eszköze lehet Győr új könyvkölcsönző automatája.

Kisalföld.hu

Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója szerint a látogatók száma elérte a Covid előtti állapotot, a kölcsönzött dokumentumszám pedig messze meghaladta a korábbit.

Fotó: Csapó Balázs

– Győrben, a Herman Ottó utcai intézményünkben a látogatók száma elérte a Covid előtti állapotot, a kölcsönzött dokumentumszám pedig messze meghaladta a korábbit. Érdekesség, hogy míg az energiaválság miatti bezárás idején a látogatottságban visszaesés volt, a kölcsönzött kötetek számánál rövid, meredek zuhanás után folytatódik az erősödő tendencia – mondta lapunknak Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igaz­gatója.

Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató elmondta: a gyermekkönyvtárban jelenleg átlagosan napi nyolcvan olvasó fordul meg, míg a felnőttrészlegen körülbelül százhúsz. Az intézményvezető szerint a művelődés iránti igény továbbra is megmarad, csak átrendeződik. Az emberek spórolnak, takarékosabbak, a könyvpiac vásárlóinak egy része pedig könyvtárhasználó lesz. 

Nem vásárol, kölcsönöz 

– Nem vásárol, inkább kölcsönöz. Nemcsak pénznek lehet szűkében valaki, hanem az időnek is. Erre ad választ az új kölcsönzőautomatánk is Győrben, ami a csomagautomatákhoz hasonlóan működik, és már számos városban jól vizsgázott. A huszonnégy fakkos eszközt a vidéki buszpályaudvarnál telepítettük – mondta. 

Nemcsak pénznek lehetünk szűkében, hanem az időnek is. Erre ad választ a a győri buszpályaudvaron található kölcsönzőautomata, ami  szeptemberig tesztüzemben működik. A felvételen Németh Richárd. 
Fotó: Nagy Gábor

Mint megtudtuk, a kölcsönzőautomatát érvényes olvasójeggyel lehet használni. Az olvasók a kívánt könyveket kényelmesen, otthon a számítógépen, vagy akár útközben okostelefonról is megrendelhetik az online felületen. Amikor azok bekerülnek az automatába, kapnak róla egy értesítést, hogy átvehetik. Az olvasójegy nyitja a rekesz ajtaját. 
– A rohanó világban tetszés szerinti időpontban rendelhetik meg a könyveket online, majd akkor mehetnek érte, amikor van rá idejük. A fiataloknak kedvez, ők szeretik az újdonságokat, és azt is, ha minden gyorsan megy – részletezte az igazgató. 

Szabadság előtt begyűjtik a köteteket 

A mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár egy közösségi tér is egyben. 
– A nyári időszakban azt vettük észre, hogy nemcsak a szabadság alatt jönnek az olvasók, hanem már előtte is, hogy begyűjtsék az olvasnivalókat. Magas ilyenkor a könyvolvasási és -kölcsönzési kedv, keresik az útikönyveket, nyári olvasmányokat – hangsúlyozta érdeklődésünkre Pap Alexandra, az intézmény megbízott szakmai vezetője. Hozzátette: – A Covid-időszak alatt sajnos a személyes látogatás lehetősége egy időre megszűnt, de az online kölcsönzés keretében használóinknak lehetőségük nyílt a dokumentumok kölcsönzésére, amit szép számmal ki is használtak. Az idei év is nehezebb körülmények között indult, hiszen március közepéig az energiaválság miatt rövidített nyitvatartással szolgáltattunk. Március 20-tól visszaálltunk a megszokott hatnapos rendre, amit olvasóink is üdvözöltek. 

Pap Alexandra, a mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár megbízott szakmai vezetője szerint nyáron is sokan keresik az olvasnivalókat. 
Fotó: Kerekes István

Közösségi tér is 

– Augusztusig csaknem háromszáz olvasóval gyarapodott intézményünk. A húszas és harmincas, de a negyvenes korosztály is szívesen vesz könyvet a kezébe. A könyvtár ma már nem csupán a kölcsönzés helye, hanem közösségi tér is, könyvbemutatók mellett kiállítások helyszínéül szolgál, a gyermekeket könyvtárhasználati órára és papírszínházas foglalkozásokra várjuk, de népszerű a könyv- és a társasjátékklubunk is – mondta el Pap Alexandra. 
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában