Irány a győri kampusz

2023.08.28. 16:48

Pótfelvételi 2023 - Újabb rekordot döntött a Széchenyi István Egyetem

Hétfőn hirdették ki a 2023-as pótfelvételi ponthatárait. Az általános felvételi eljárás során be nem töltött hallgatói helyekre azok jelentkeztek, akiket a júliusi ponthatárok alapján egyik megjelölt helyre sem vettek fel vagy korábban nem is jelentkeztek.

Kisalföld.hu

A Széchenyi István Egyetem a pótfelvételi eljárásban tíz tudományterületről 68 képzést (34 alap-, 2 osztatlan és 26 mesterképzést, valamint 6 felsőoktatási szakképzést) hirdetett meg újra, köztük államilag finanszírozott helyeket is. Közülük hat angol nyelven is elérhető volt.

A Széchenyi István Egyetemre már a júliusi felvételi során közel négy és félezren kerültek be. Ez 40 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A pótfelvételi újabb rekordot hozott, hiszen a tavalyinál 91 százalékkal többen adták be jelentkezésüket, a felvettek száma pedig közel a duplájára emelkedett.

Az intézmény népszerűségét jelzi, hogy a pótfelvételi eljárás is rekordot hozott. Míg 2022-ben 418-an, addig most 797-en adták be pótjelentkezésüket az intézménybe. Közülük tavaly 280-an, az idén pedig 534-en nyertek felvételt, mindezt úgy, hogy a bejutáshoz szükséges ponthatárok nem lettek alacsonyabbak az előző évhez képest.  Így a szeptemberben kezdő gólyák száma kis híján eléri az ötezret. Tavaly ez a szám 3500 volt.

Az Audi Hungaria Járműmérnöki Karra az idén több mint háromszor annyian jutottak be a pótfelvételi során, mint tavaly, de a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karon is közel háromszoros a növekedés. A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon megduplázódott a tavalyi adat, az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Karra pedig több mint másfélszer annyian kerültek be, mint egy évvel korábban.

Az utóbbihoz hasonló eredménnyel zárt a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar, valamint az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar is. Az Egészség- és Sporttudományi Karon a pótfelvételi eljárásban a legkeresettebbnek a szülészeti-nőgyógyászati szonográfia mesterszak bizonyult, míg az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karon az építőmérnöki alap-, valamint az infrastruktúra-építőmérnöki mesterszakra jutottak be a legtöbben.

– A Széchenyi-egyetem meghatározó szereplője a hazai felsőoktatásnak, amely több mint háromezer vállalati partnerrel együttműködve kínál minőségi, gyakorlatorientált képzéseket, s ezáltal a munkaerőpiacon keresett, értékes diplomát. Az elmúlt évek dinamikus fejlődése, kitűnő infrastruktúránk, egyedülálló hallgatói szolgáltatásaink, az intézményben tapasztalható nemzetközi közeg egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy szakjaink egyre vonzóbbak.

Az idei felvételi számok minden eddigit túlszárnyalnak, amely öröm, de egyben nagy felelősség is a számunkra, hiszen egyetemünknek minden egyes hallgató fontos, ezért hatékonyan szeretnénk hozzájárulni sikeres pályafutásukhoz – fogalmazott dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában