kisalfold.hu podcast

2023.08.07. 07:00

Pannonhalmára érkezik a pátriárka - Az esemény jelentőségéről beszélgettünk

Szeptemberben I. Bartholomaiosz Konstantinápolyi ökumenikus pátriárka érkezik és nyitja meg előadásával az ökumenikus konferenciát a Pannonhalmi Főapátságban. Az esemény központjában pedig a vallásközi párbeszéd, és a béke lesz.

Bella Violetta

Hortobágyi T. Cirill főapát és Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója podcastunkban beszélt az esemény jelentőségéről, az ökumenikus párbeszédről, és arról hogy az hogyan fordul tettekbe és összefogásba. 
Hallgassa meg!

Hortobágyi T. Cirill főapát szerint a pannonhalmi monostort, a múltja, jelene, benedeki hagyománya, a Kárpát-medencében betöltött helye mind szinte predesztinálja arra, hogy a vallásközi kapcsolatok kezdeményezője és házigazdája legyen. 

– Évek óta arra törekszünk, hogy adjunk helyet a párbeszédnek és a kiengesztelődésnek. Ez két megközelítésből áll: konferenciát szervezünk, ahol okos emberek elmondhatják a gondolataikat ezzel kapcsolatban, és van mindig imádságos alkalom is. Mind úgy érezzük, hogy a jövőnk az Úristen kezében van, és együtt szeretnék elé állni, bocsánatot kérni, és erőt a szívünk számára, hogy nagyobb reménnyel és elszántsággal induljunk a jövő felé.

Történelmi apropója annak, hogy mediátor szerepet lásson el az, hogy az egyházszakadás előtt alakult a monostor, Géza fejedelem telepítette le az első szerzeteseket. Úgy fogalmaz a főapát, lelkiségi alapállás is szükséges, mert aki önreflektív életet él, az rátalál arra, hol vannak az életében a torzulások és próbál az ellen valamit tenni. 

 

Az egyházszakadásoknak sokszor csak ürügyei a hitelvek, sokkal inkább emberi gyöngeségek, hatalmi törekvések, politikai befolyás keresés szokott állni a háttérben.

 

Dejcsics Konrád atya hozzáfűzi, hogy már harmadik alkalommal rendezik meg idén az ökumenikus konferenciát. Visszaemlékezett, hogy a közös konferencia és imádság 2020-ban épp egy olyan évben indult, amikor az evangélikus egyház az úrvacsora évét ünnepelte, a katolikus egyház pedig az Eucharistikus kongresszusra készült. Az úrvacsora tan a keresztény egyházakat elválasztó parázs téma. – Akkor Fabinyi Tamás evangélikus elnök püspök vezette azt a liturgiát nálunk, amikor a bűnbánat jeleként hamut hintettünk a jelenlévő evangélikus, református, katolikus lelkészek és hívek fejére. Ilyen még nem volt. És nem jött volna létre, ha a vendéglátásnak és a vendégségnek a tapasztalata ne lenne ott a szerzetes közösségben és a visszajáró lelkészekben, és ne jönnének szívesen és ne éreznénk jól magunkat mi a társaságukban.

A szíves vendéglátásra Szent Benedek regulája is kötelezi a szerzeteseket, hiszen azt írja elő, a vendégek sohasem hiányozhatnak a monostorokból. – Van a regulában egy érdekes mozzanat – mondja Konrád atya – A kapus számára az az útmutatás, hogy mihelyt egy vendég kiált, vagy egy szegény jelzi, hogy megérkezett, a kapus kiáltsa, hogy hála legyen Istennek! És csak utána menjen ki és nézze meg kivel van dolga. A lelkükre köti a regula hogy az érkező vendég Isten ajándéka. Ez a megelőlegező hála kell hogy meghatározza a hozzáállást.

Hortobágyi T. Cirill kiemelte, hogy a konferencián túlnyúló hatásai is vannak a párbeszédnek, a környező falvakban is kezdenek meghonosodni az ökumenikus alkalmak.
 Keresd a békét és járj utána a konferencia címe. 

– A nemzetközi konferencia és a Pátriárka látogatása párhuzamosan zajlik, mindkettő nyitott a szélesebb közönség előtt – mondja az alkalomról Dejcsics Konrád –A konferenciát streameljük is, online be lehet kapcsolódni, és a főapátság honlapján lehet regisztrálni a fizikai jelenlétre a bencés gimnázium dísztermébe. 24-én vasárnap a szentliturgiát a pátriárka elnökletével fognak elvégezni, erre minden hívőt szeretettel várunk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában