Nevezetesség

2023.08.19. 14:22

Megújult szoborcsoport Peresztegen - fotók

Ünnepélyes szoboravatást és újra szentelést tartottak Peresztegen szombaton, átadták a település központjában álló, a falu védőszentjeinek – Szent Flórián, Szent Donát és Nepomuki Szent János – megújult hármas szobrát.

Varga Henrietta

Fotó: Szalay Károly

A szoborcsoport a helyiek által különösen megbecsült nevezetesség, a valamikori hat oszlopon nyugvó láncait is „visszakapta”, amelyet Filátz Tibor adományozott a településnek. Az eseményen köszöntőt mondott Sellei Tamás polgármester, de felszólalt Filátz Tibor a Peresztegi Faluképek Közhasznú Alapítvány alapító tagja, a lánc adományozója is. A műemléket Ferling György, Pereszteg plébánosa szentelte meg.

A felújítás néhány hónapig zajlott, több mint 16 millió forintos összegét a költségvetésből fedeztük, amelyet 6 millió forint pályázati forrás és jelentős mértékű lakossági adomány egészített ki

- mondta Sellei Tamás polgármester.

A szoborcsoport formai hiányosságai kiegészültek, időjárásálló védőréteget, festést kaptak, de a talapzat is megszépült - tette hozzá.

Sajnos korábban a láncok lekerültek a szoborról, de Filátz Tibornak köszönhetően, újra, teljes pompájában látható a nevezetesség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában