Emelkedés

2023.08.08. 11:58

Győrnél a rakpartot nyaldossa a Rába - fotók az áradásról

Nagybajcsnál már tetőzött a Duna, a Rába Árpásnál harmadfok körül tetőzhet szerda délután. Jelenleg Győrnél a rakpart szintjéig ér a Rába víze.

Kisalföld.hu

Az elmúlt 24 órában sehol nem volt jelentős mennyiségű csapadék és nem számítunk csapadék-utánpótlásra sem. A Duna vízjárása kedden Esztergom fölött mindenhol apadó jellegű. Nagybajcsnál az éjszaka 419 centiméteren tetőzött a folyó. A következő napokban ezen a szakaszon is lassan apadás várható. Térségünkben Ragyogónál jelenleg árad a folyó, kedd hajnalban a vízszint elérte a III. fokú készültség szintjét (300 cm). Itt ma délután várják a tetőzést a szakemberek. Árpásnál a tetőzés augusztus 9. délutántól várható, a tetőző vízszint elérheti a III. fokú árvízvédelmi készültség (480 cm) szintjét.

Fotók

A Rába alsó szakaszán az Árpási-szivattyútelepnél holnap reggelre 400-420 cm között várható a külvízszint. A Gyirmóti-szivattyútelep külvízszintje csütörtökön elérheti az I. fokú készültség (320 cm) szintjét. A központi védelemvezető kedd reggeltől I. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el, amit ma 18 órától II. fokú belvízvédelmi készültségre emel. Már hidakat is lezártak >>

A Rába további áradása, a kedvezőtlen hidrológiai helyzet miatt a központi védelemvezető elrendelte a III. fokú árvízvédelmi készültséget  a Mórichida-Sárvári, Répcelak-Sárvári, Árpás-Répceszemerei árvízvédelmi szakaszon.

Jelenlegi információk szerint Győrnél a rakpart szintjét megközelítheti a vízállás, mely a Duna és a Rába árhullámainak egybeesésétől függhet. A tetőző vízszint 410-430 cm körül alakulhat, amelyre a dunai árhullám apadása is befolyással lesz.

A várható tetőző vízszinteket a Rába ragyogóhídi szelvényében bekövetkező tetőzést követően tudjuk pontosítani - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában