Pontosan érkezett a szállítmány

2023.08.11. 19:41

Érkeznek a tankönyvek Győr-Moson-Sopronba

Megkezdődött az iskolákba a tankönyvek kiszállítása a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktáraiból, a hónap végéig mindenhová meg kell érkezniük. A kiosztást minden iskola a saját rendje szerint szervezi ­augusztus végén vagy a tanév első napjaiban.

Bódvai Ildikó

A soproni Szent Orsolya-iskolába mind a 11.541 megrendelt tankönyv megérkezett. Az átvételnél Deák Ildikó tankönyvfelelősnek (középen) Kükedi Józsefné és Tóth Norbert igazgatóhelyettesek is segítettek.

Fotó: Szalay Károly

Győr-Moson-Sopronba pontosan érkezett a szállítmány. A könyvek kiosztása intézményenként eltérő, vagy augusztus végén, vagy az új tanév első napjaiban kapják meg a gyerekek. Tavasszal 12,5 millió tankönyvet rendeltek az iskolák, pótrendelésben további egymillió példány megrendelése várható. A 2023/24-es tanév köz- nevelési és szakképzési tankönyvjegyzékében 36 kiadó 2313 taneszköze szerepel. Ennek 60 százaléka állami kiadású, a többi nem állami kiadók terméke. Az idei rendeléshez az Oktatási Hivatal összesen 130 tankönyvet újított meg, elsősorban a 4., a 8. és a 12. évfolyamon.

A 130 új taneszközből 57 közismereti, 9 idegen nyelvi, 23 nemzetiségi és 41 SNI-s (sajátos nevelési igényű) tankönyv – adott tájékoztatást Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, aki emlékeztetett: a tankönyveket mindenkinek ingyen adják. A kiszállítás augusztus 1-jén kezdődött és a hónap végéig tart. 

Pontosan érkezett a szállítmány 

A soproni Szent Orsolya-iskola udvarára augusztus 1-jén az elsők között gördült be a tankönyveket szállító kamion. 

– Előre egyeztetett időpontban itt volt a szállítmány. Mind a 11.541 darab megrendelt könyv megérkezett. Az iskolánk felelősének a 9–11. évfolyamos diákjaink segítettek a számolásban és az évfolyamonkénti szortírozásban – mondta Kovács András igazgató. Hozzátette, a napokban állítják össze osztályonként a gyerekek tankönyvcsomagját. A Szent Orsolyában augusztus utolsó hetében osztják ki, évfolyamonként más-más időpontban. 
– Ebben az évben már mind a 12 évfolyamon ingyen kapják a gyerekek a könyveket. A tartós tankönyveket nagy százalékban újból ki tudjuk osztani. Arra törekszünk, hogy tanulóink ezekből is esztétikus, használható állapotú példányokat kaphassanak – tette hozzá az igazgató. 

Már csomagolják 

– Szerdán délelőtt 9694 új tankönyv, munkakönyv, munkafüzet érkezett iskolánkba, és mintegy 3000 tartós könyvet is kiadunk a diákjainknak – tudtuk meg Makk Zoltántól, a mosonmagyaróvári Móra-iskola igazgatójától. 

A kiadványokat már júniusban megrendelték, rendszerint többet is, hiszen folyamatosan nő a létszám a helyi német nemzetiségi önkormányzat által fenntartott oktatási intézményben. A hagyományosak mellett minden évfolyamon német nyelv és népismeret munkáltató tankönyv is jár a gyermekeknek. A napokban több mint 690 tanulónak állítják össze a névre szóló csomagot, ebben a leendő hetedikesek és közösségi szolgálatos diákok is segítenek a pedagógusoknak. 

A szülők figyeljék a tudnivalókat 

– Az elmúlt hét péntekjéig a Soproni Tankerületi Központ mind a harminchat intézményébe pontosan megérkeztek a tankönyvek. A kiosztást minden iskola a saját rendje szerint szervezi, legtöbb helyen az első tanítási napokon kapják meg a tanulók – tudtuk meg Marek János tankerületi igazgatótól. Hozzátette, a tartós tankönyvek az iskolai könyvtári állományba tartoznak, ezek jelentős részét több évig használják. A nagyobb óraszámban tanított tantárgyaké, mint például a magyar és a matematika, viszonylag gyorsan elhasználódnak, a kisebb óraszámú biológia és vizuális kultúra esetében általában évekig használható állapotban maradnak. Az igazgató hangsúlyozta, a szülőknek nem jelent anyagi terhet a tankönyvek megvásárlása, ez jelentős könnyebbség a családok számára. 

A Győri Tankerületi Központhoz tartozó 64 iskolába ütemterv szerint szállítják ki az állam által ingyenesen biztosított tankönyveket – tudtuk meg dr. Nagy Adél tankerületi igazgatótól. A tartós könyvek használatba adásáról az iskolai könyvtár, illetve a felelősök gondoskodnak, amely évfolyamonként és tantárgyanként eltérő lehet. – A tankönyv­osztás az iskolák kialakult gyakorlata szerint történik az első tanítási napon, vagy korábban, a megjelölt időpontokban. Arra kérjük a szülőket, kísérjék figyelemmel az iskola által jelzett tudnivalókat – tette hozzá az igazgató. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában