Zene, irodalom, képzőművészet találkozott a spiritualitással

2023.08.28. 07:03

Arcus Temporum - Húsvétot ült a művészet Pannonhalmán - fotók

A fesztivál művészeti ágai – a zene, az irodalom, a képzőművészet és a spiritualitás – a monostor éves választott témájára, a zarándoklatra összpontosítottak, kortárs és klasszikus művekből merítettek, így jön létre az Arcus Temporum, azaz az időív vagy híd régi és kortárs között.

Bella Violetta

Beszélgetés – Kisnémet Fülöp, Várszegi Asztrik és Dejcsics Konrád. Fotók: Hirling Bálint

Az ezeréves múltra visszatekintő szerzetesközösség azért tartja fontosnak, hogy a jelen művészetével párbeszédet folytasson, mert vallja: Isten a kor kultúráján keresztül is szeretné megszólítani az embert.

Két apropója is volt az idei műsornak: a zarándoklat éve, hiszen Ferenc pápa szinodális, azaz együtt járó folyamatra hívta meg az egyházat, illetve készülnek jövőre a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évfordulójára. Így pár nappal korábban Szent István Intelmek című műve hangzott el úgy, hogy a monostor tereit bejárták az előadók és a közönség, a fesztiválon is sétálós koncert és buszmegállós zsoltá- rozás segített elmélyíteni az ér- kezőkkel: úton járók vagyunk.

Arról, hogy az egyház hogyan járja a zarándokútját, azon belül pedig a főapátság és a bencések szerepe miként változik, Várszegi Asztrik emeritus fő- apát és Kisnémet Fülöp szerzetestestvér beszélgetett Dejcsics Konrád szerzetessel, a főapátság kulturális igazgatójának moderálásával. Fülöp testvér hangsúlyozta: amikor 2015-ös beszédében Ferenc pápa a szinodalitás útjára hívta az egyházat, abban nem a cél a fontos, hanem az úton járás módja.

– Meghallgatva és elviselve igyekszünk közösen hallgatni a Lélek hangjára – hangsúlyozta. Az Őszentségétől merített kép szerint az egyháznak tábori kórház szerepében kell járnia a néppel. – A mindennapokban megsebződünk. De az egyház, a sátoros tábori kórház vele halad, és ahol szükség van, felüti a sátrát.

Várszegi Asztrik emeritus főapát azt mondta, mindig megrendül, amikor volt tanítványai az egyházhoz fordulva emberek mufurc, barátságtalan fogadtatására találnak. – A kétezer éves egyház nem tud kommunikálni az emberekkel, ezzel szembe kell néznünk. Nyitottsággal, elfogadással kell lenni, nem letorkolással.

Úgy látja a krisztusi első szeretetet és annak új kifejezési módjait kell keresnünk. 
 

Művészetkedvelők vették birtokba a főapátságot. Az előadók hajnali ötkor is koncerteztek a monostorban. A felvételen Bősze Ádám. 
FOTÓk: Hirling B.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában