Augusztus 20.

2023.08.20. 14:21

Államalapító ünnepünkön Szent István szobránál emlékeztek Mosonmagyaróváron - fotók

Szent Istvánra és államalapító ünnepünkre emlékezett beszédében Plutzer István egykori mosonmagyaróvári polgármester, a tavalyi Pro Urbe díjas a király mosoni szobránál szervezett ünnepségen.

Mészely Réka

A mosoni plébániatemplomban ünnepi szentmisét celebrált Palatinus Kristóf újmisés soproni káplán. Szent István szobránál az érkezőket a Kühne Koncert Fúvószenekar térzenével fogadta.

A megemlékezésen Plutzer István mérnök-közgazdász, egykori polgármester szólalt fel, aki 2022-ben a Pro Urbe Mosonmagyaróvár kitüntető emlékérmet és díjat kapta. Személyes nézőpontból közelítette meg az ünnepet, annak történetébe is beavatva a hallgatóságot.

István nem valami ellen, hanem valamiért harcolt. Természetesen mindig volt ellenfél a csatamezőn, de királyunk céljával bármelyik magyar azonosulhatott, ami egy egységes erős Magyarország megteremtése volt

– hangsúlyozta az ünnepi szónok, aki azt is boncolgatta, mit jelent magyarnak lenni.

Kiemelte, mindenkinek fel kellene tennie a kérdést: „mit tettem én azért, hogy a következő generáció még jobban szeressen magyarnak lenni. Úgy vélem István Király legszebb névnapi ajándéka is az lenne, ha gyermekeink közül egyre többen lennének büszkék magyar voltukra.”

A beszédet követően Dicső István, nagy királyunk címmel ünnepi műsort mutattak be a Győri Szakképzési Centrum Haller János Általános Iskola diákjai és a Lajta Néptáncegyüttes tagjai.

Cserkészek közreműködésével a helyi önkormányzat, pártok, a testvérvárosok és egyéb szervezetek helyezték el koszorúikat Szent István király szobránál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában