Hír Ausztriából

2023.08.03. 17:30

A határvédelmi együttműködésről tárgyalt az osztrák belügyminiszter

A határvédelmi együttműködésről tárgyalt csütörtökön Gerhard Karner osztrák belügyminiszter hivatali kollégájával, Adrian Efrosszal - olvasható közleményükben.

Kisalföld.hu

A tájékoztatás szerint a fegyvercsempészés az ukrajnai háború miatt komoly biztonsági kihívást jelent most, és jelenthet a majdani rendezés után is. "Ezért mindenekelőtt a szaktudást fogjuk kicserélni" - hangsúlyozta az osztrák néppárti politikus.

Mint mondta, a konfliktusokban gyakran nagyszámú fegyver kerül forgalomba, amelyek "aztán bűnszervezetek kezében végezhetik". "A Moldovai Köztársaság teljeskörű támogatása szükséges a határvédelemben, hogy ennek elejét lehessen venni" - tette hozzá.

Az osztrák miniszter szerint az ilyen ügyekben illetékes moldovai különleges egységet ezért a Cobra osztrák kommandós alakulat fogja segíteni a kiképzésben.

Karner moldovai útjának napirendjén szerepelt még egy látogatás az Ukrajnával közös határszakaszon.

A katonatiszt Efros két hete került a tárca élére, miután elődje, Ana Revenco távozni kényszerült tisztségéből egy halálos kimenetelű, lőfegyveres incidens miatt, amely a chisinaui nemzetközi repülőtéren történt. Június végén egy 43 éves tádzsik férfi agyonlőtt két biztonsági őrt és egy civilt, miután megtagadták tőle a beutazást. Az elkövető később belehalt sebesülésébe, amelyet a biztonságiakkal vívott tűzpárbajban kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában