Illegális bevándorlás

2023.07.07. 17:26

Osztrák kancellár: Ausztria Magyarországgal és Szerbiával együtt behúzta a menekültügyi féket

Az EU menekültügyi rendszere nem működik, ezért Ausztria, Magyarországgal és Szerbiával együtt egyértelműen behúzta a menekültügyi féket - jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár a Bécsben rendezett magyar-osztrák-szerb migrációs csúcstalálkozón.

MTI

"Szövetségesek vagyunk az illegális migráció elleni harcban s együtt lépünk fel a szervezett bűnözés ellen" - jelentette ki a kancellár, hangsúlyozva: "a nemzetközi szervezett bűnözéssel szemben csak nemzetközi együttműködéssel lehet hatékonyan fellépni".

"Országainkat rendkívül súlyosan érinti az illegális migráció", erre pedig igyekeztek felhívni a figyelmet az EU-ban - tudatta Nehammer. "Sikerült elérni, hogy a migráció kérdése az európai politika napirendjére is felkerüljön, Ausztria pedig nagyon sok szövetségesre talált az új szabályozások bevezetésének kérdésében" - tette hozzá az osztrák kormányfő.

A kancellár háláját fejezte ki Szerbiának, amiért India és Tunézia esetében megszüntette a vízummentességet, ami közvetlenül vezetett ahhoz, hogy Ausztriában jelentősen csökkent a menedékkérők száma. A kancellár emellett kiemelte, hogy a három ország között szoros a rendőrségi együttműködés, melynek hatékonyságát jól mutatja, hogy az osztrák, szerb és magyar rendőrségnek tavaly összesen mintegy 700 embercsempészt sikerült elfognia.

Mint elmondta, ezt az közös munkát szeretnék továbbfejleszteni, ami egyebek mellett az embercsempészek mögötti struktúrák felgöngyölítésére fog irányulni.

"Az együttműködés minden lépése mögött az emberi cél az, hogy véget vessünk a Földközi-tengeren sokasodó halálesetek számának" - jelentette ki Nehammer. Hozzátette: ehhez elengedhetetlen, hogy bevezessék az unión kívüli országokban lefolytatott menekültügyi eljárásokat és ezzel csökkentsék a Nyugat-Balkánra nehezedő nyomást. Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: a legfontosabb cél az, hogy az emberek egyáltalán ne induljanak útnak, "ám ez csak akkor működhet, ha a biztosítani tudjuk, hogy az emberek biztonságos harmadik országokban is tisztességes eljárásban részesülnek".

Az Európai Bizottság hajlandó velünk haladni ezen az úton, nekünk pedig készen kell állni arra, hogy egyenlő feltételek mellett azonos partnerekként tárgyaljunk" - mondta a kancellár.

"A három kormánynak köszönhetően jelentősen csökkent a menedékkérelmek száma, s készen állunk arra, hogy továbbra is együttműködjünk ebben a formában" - mondta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, hozzátéve: a közös fellépésnek hála Ausztriában 18 százalékkal csökkent a menedékkérők száma az év első harmadában.

"Meggyőződésem, hogy mi Európában közösen megoldást találunk rá, hogy megváltoztassunk a jelenlegi negatív trendeket és biztosítsuk a gazdasági növekedést, és ezzel is hozzá tudunk járulni Európa stabilitásához" - tette hozzá, s elárulta, hogy a csúcstalálkozón háromoldalú szándéknyilatkozatot írnak alá az észak-macedóniai határhelyzettel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában