Ásatás Várhelyen

2023.07.29. 09:22

Nemzetközi jelentőségű lelet - Sopron első telepeseit keresik a régészek - fotók

Nemzetközi jelentőségű leletre bukkantak a Várhelyen zajló, háromhetes tanásatáson.

Bódvai Ildikó

Az ásatás dr. Mrenka Attila (középen) vezető régész irányításával zajlik. Fotók: Szalay Károly

  • Idén harmadik alkalommal szervez a Krav Maga SC Sopron a Soproni Múzeummal, a Taeg Zrt.-vel és civilekkel összefogva közösségi tanásatást a soproni Várhelyen.
  • A három hétig tartó munkálatok hétfőn kezdődtek és azonnal nemzetközi jelentőségű sikerről számolhattak be a szervezők.
  • – A kivételes leletegyüttest természettudományos vizsgálatokat követően fogjuk bemutatni, hiszen rendkívül izgalmas felfedezésről van szó – újságolta örömmel Barcza Attila, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, aki évek óta fővédnöke a közösségi munkának és figyelemmel kíséri az önkéntesek, civilek munkáját.
  • A táborozók számára elmondhatatlan érzés, amikor kézbe vehetnek egy két-háromezer éves tárgyat.

Dr. Mrenka Attila, a Soproni Múzeum vezető régésze sem árult el többet a különleges tárgyakról. Azt viszont elmondta, hogy a soproni Várhely kellős közepén, a mostani ásatás helyszínén találták a leleteket.

A cél a vaskori kelta megtelepedés vizsgálata

– A Soproni Múzeum többéves régészeti projektjének harmadik tanásatása zajlik éppen a területen. A Pécsi Tudományegyetem régészhallgatói, a Krav Maga SC sportklub táborozói, illetve más vendéghallgatók és érdeklődő civilek segítik a munkánkat – kezdte dr. Mrenka Attila. – Az ásatás konkrét célja a vaskori kelta megtelepedés vizsgálata. Azt szeretnénk megtudni, hogy azok a kelta lakosok, akik itt később a római városnak az alaplakosságát jelentették, a római hódítást megelőzően hogyan éltek itt fenn, a Várhelyen. Mondhatnánk úgy is, a mai Sopron első telepeseit keressük.

Gyűlnek az információk

A Várhelyen a késő bronzkor és a kora vaskor Hallstatt-kultúrát képviselő lakosságának, illetve a rájuk telepedő és velük együtt élő kelta lakosságnak a hagyatéka található. – Az első két tábor útkeresés volt. Meghatároztuk, hogy a központi nagy szelvényben hogyan helyezkednek el egymáshoz viszonyítva a rétegek és ott milyen épített struktúrákkal találkozhatunk. Most ennek a kiszélesítése és a mélységekben történő tanulmányozása a feladatunk. Egyre több információnk van arról, hogyan nézhetett ki ez a település pár ezer évvel ezelőtt – mutatott körbe a vezető régész.

– A hajdani építőtáborok nosztalgiája adta az ötletet a sporttábor megszervezéséhez, aminek a Soproni Múzeummal együttműködve adunk tudományos jelleget. Így a történelemre, régészetre fogékony sportolók és civilek „megmártózhatnak” ebben a rendkívül izgalmas témában – mondta Gőgh Zoltán szervező, a Krav Maga SC Sopron alapítója és vezetője. Hozzátette, valamennyi résztvevő nagyon élvezi a tábort, elmondhatatlan érzés, amikor kezükbe vehetnek egy két-háromezer éves tárgyat. Ezen a héten tizenhatan, a következőn huszonegyen, a záró terminusban pedig tizennégyen vesznek részt a munkában, ők teljes ellátást, szállást és étkezést kapnak.

Régészhallgatók, táborozók, vendéghallgatók és érdeklődő civilek segítik a munkát. Fotó: Szalay Károly

Elkötelezett a kezelő is

Bánáti Lászlótól, a Taeg Zrt. oktatási és ökoturisztikai igazgatójától megtudtuk: a parkerdő kezelőjeként kiemelt feladatuk megismertetni a nagyközönséggel az olyan fontos nevezetességeket, mint például a Várhely. – Az itteni fejlesztések már az elmúlt húsz évben is a régészeti szakemberek bevonásával történtek. Nem volt kérdés számunkra, hogy lehetőségeink szerint a nyári tanásatásokat is segítsük – mondta Bánáti László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában